Afbeelding
Joop Adams

Dit is er deze week te doen in Ede

7 augustus 2019 om 06:00 Evenementen

EDE EdeStad.nl plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen.

9 augustus 2019

Ede

Toren rondleiding Ede
19:00 Grotestraat 58
Stichting Recreatie Veluwe-Vallei organiseert de beklimming van de toren van de Oude Kerk in het centrum van Ede en soms de bezichtiging van de kerk met uitleg van gidsen. De gidsen vertellen over de historie van de kerktoren en nemen u mee op een klimtocht tot de top van de toren. Iedereen heeft de kerkklokken wel eens gehoord of de muziek van het carillon. Hoe gaat dit in zijn werk? De beiaardier geeft soms uitleg. Wat zijn de benamingen van de hoeken van de kerk? Hoelang staat de kerk al midden in Ede? Aanmelden voor deze unieke belevenis kan uitsluitend vooraf via info@rondleidingenede.nl met uw naam en aantal deelnemers. Per rondleiding kunnen maximaal 15 personen mee. Kinderen vanaf 6 jaar mogen alleen mee.

10 augustus 2019

Otterlo

Open dag bijenhouderij in Otterlo
10:30 Mosselseweg 2
De honingbij is van groot belang voor onze voedselproductie en biodiversiteit. Om de honingbij te behouden kan men ook een steentje bijdragen. Op zaterdag 10 augustus a.s. wordt er een open dag gehouden door de bijenhoudersvereniging Harskamp-Otterlo-Wekerom op de bijenstal aan de Mosselseweg (terrein gerestaureerde waterzuivering) te Otterlo naast de minicamping de Kwekerij. Op deze dag kunnen belangstellenden nader kennismaken met het nut van bijenhouden, een kijkje nemen in een bijenvolk, advies krijgen over voedselplanten voor bijen en andere insecten zoals vlinders en hommels en een demonstratie honingslingeren volgen. Ook is er honing te proeven en worden honing en andere bijenproducten verkocht. De activiteit is prima combineren met een bezoek aan de gerestaureerde waterzuivering. Belangstellenden zijn welkom tussen 10.30 uur en 15.00 uur. Toegang gratis. Nadere informatie bij Dick van Houwelingen ( tel: 0318 591531)

Ede

Historisch Ede door schildersogen
12:00 Kernhemseweg
In de tentoonstelling worden schilderijen uit verschillende periodes geëxposeerd. Het oudste is uit 1830, het jongste werk uit 2005.De getoonde schilderijen zijn een greep uit de collectie die de Vereniging Oud Ede in bijna een eeuw tijd verkreeg door veelal schenking maar sommige werken zijn ook aangekocht. Schilderijen kennen dikwijls een verhaal zoals het zicht vanuit de erker van het landhuis De Hindekamp (1938) van Cornelis Vreedenburg in 1938. De geschiedenis van het landgoed De Hindekamp is beschreven in een uitgave van de Vereniging Oud Ede dat op de expositie beschikbaar is. De collectie van ongeveer 300 werken waaronder ook tekeningen zijn in beheer bij het Historisch Museum Ede maar kunnen wegens gebrek aan een veilige expositieruimte helaas maar zelden worden geëxposeerd. In de weekends tot en met 11 augustus van 12.00 tot 17.00 uur dus wel in Huize Kernhem. Huize Kernhem biedt ruimte voor wisselexposities, gratis toegang maar alleen in de weekends.

Ede

Stadsrondleiding Ede
14:00 Molenstraat 45
Stichting Recreatie- Vallei houdt een stadsrondleiding door het centrum van Ede met een gids. De rondleiding start vanaf Cultura, Molenstraat 45, Ede. Aanvang: 14.00 uur. Toegangsprijs: volwassenen € 5,00 p.p., kinderen € 4,00 p.p.. Men kan ontdekken wat Ede zo al te bieden heeft en zich laten verbazen door de verhalen van de gidsen. De route voert langs gebouwen met hun eigen historie, de rijke collectie aan beelden. Oude stadsboerderijtjes en de trapakkers. De markante inwoners van Ede ontbreken niet in deze rondleiding. Uitleg wordt gegeven over het WWII mausoleum en over de geschiedenis van de oude kerk wordt het nodige verteld. De moderne architectuur wordt zeker niet vergeten, net als de Kippenlijn. De rondleiding bij het startpunt Cultura. Hier kan men na afloop voor eigen rekening een consumptie gebruiken en napraten met de gids.

11 augustus 2019

Ede

Historisch Ede door schildersogen
12:00 Kernhemseweg
In de tentoonstelling worden schilderijen uit verschillende periodes geëxposeerd. Het oudste is uit 1830, het jongste werk uit 2005.De getoonde schilderijen zijn een greep uit de collectie die de Vereniging Oud Ede in bijna een eeuw tijd verkreeg door veelal schenking maar sommige werken zijn ook aangekocht. Schilderijen kennen dikwijls een verhaal zoals het zicht vanuit de erker van het landhuis De Hindekamp (1938) van Cornelis Vreedenburg in 1938. De geschiedenis van het landgoed De Hindekamp is beschreven in een uitgave van de Vereniging Oud Ede dat op de expositie beschikbaar is. De collectie van ongeveer 300 werken waaronder ook tekeningen zijn in beheer bij het Historisch Museum Ede maar kunnen wegens gebrek aan een veilige expositieruimte helaas maar zelden worden geëxposeerd. In de weekends tot en met 11 augustus van 12.00 tot 17.00 uur dus wel in Huize Kernhem. Huize Kernhem biedt ruimte voor wisselexposities, gratis toegang maar alleen in de weekends.

13 augustus 2019

Lunteren

Airborne omgeving Ede; 75 jaar vrijheid
20:00 Dorpsstraat 28
De Culturele Kring Lunteren (C.K.L.) organiseert in samenwerking met Het Westhoffhuis Lunteren en Het Platform Militaire Historie Ede drie lezingen in het kader van 75 jaar Vrijheid Ede. Inleider: De heer Ed van Seters, voorzitter Platform Militaire Historie Ede. Lezing 1: 13 augustus 2019; Van de bezetting tot Market Garden. Lezing 2: 10 september 2019; Ede tijdens de slag om Arnhem. Lezing 3: 15 oktober 2019; Operaties Pegasus I en II. De focus bij de lezingen zal liggen op het Air Borne aspect en de burgerparticipatie hierbij. Er zal worden ingezoomd vanuit het politiek en militair strategisch niveau naar het operationele en tactische optreden. Het begint met Fall Gelb, het Duitse plan in 1940 om de Lage Landen in te nemen. Zijn er overeenkomsten met Operatie Market Garden in 1944? De lezingen vinden plaats in Het Westhoffhuis. Entree 7,50 euro, incl. koffie/thee. Zaal open 19.30 uur. Lezing van 20.00 – 22.00 u. Voorverkoop kaarten: via info@westhoffhuis.nl en tel: 0318-482992

14 augustus 2019

Bennekom

Rondleiding Landgoed Hoekelum Bennekom
14:00 Edeseweg 124
Belangstellenden kunnen meewandelen met gidsen van stichting recreatie Velu-Vallei over Landgoed Hoekelum. De rondleiding start op de parkeerplaats aan de noordzijde van kasteel Hoekelum, Edeseweg 124, Bennekom Deelname volwassenen € 5,00 p.p. en voor kinderen 4 euro. Deze rondleiding is niet toegankelijk voor rolstoelen Duur van de rondleiding 1/1/2 uur. De hertog van Gelre had landgoed Hoekelum in leen. De gids van de Stichting Recreatie Veluwe-Vallei vertelt alles over de geschiedenis van het huis en de bewoners. Maar ook waarom het park rond het huis is aangelegd in Engelse landschap stijl, wat een wildwal is, waar een ijskelder voor diende en het prieel en nog veel meer.
Na afloop is gelegenheid om voor eigen rekening een consumptie te gebruiken in de kaasboerderij Hoekelum.

16 augustus 2019

Ede

Toren rondleiding Ede
19:00 Grotestraat 58
Stichting Recreatie Veluwe-Vallei organiseert de beklimming van de toren van de Oude Kerk in het centrum van Ede en soms de bezichtiging van de kerk met uitleg van gidsen. Zie elders op deze pagina.

17 augustus 2019

Bennekom

Oogstdag
10:00 Kraatsweg 5
Op deze dag wordt het graan, dat de vrijwilligers van de stichting verbouwd hebben, gedorst met onze eigen authentieke Dorschkast uit 1928. Daarnaast zijn er nog antieke trekkers en machines te zien die op het boerenbedrijf gebruikt werden. Dit jaar hebben we de mannen van de Trapakkers te gast, die het dorsen met de hand zullen demonstreren. Ook is er een kraam waar onder andere zelfgemaakte strocreaties te koop zijn.

21 augustus 2019

Ede

Infoavond Maatje voor Vluchteling
20:00 Stationsweg 109
Op de informatieavond 'Maatje voor een vluchteling' wordt uitleg gegeven wat CVVE uit ddoet en wat het maatjesproject inhoudt. Zo mogelijk deelt ook één van de reeds gestarte maatjes iets over het contact. Daarnaast geeft iemand van Vluchtelingenwerk een presentatie over het traject dat nieuwe statushouders bij hen doorlopen. De informatieavond 'Maatje voor een vluchteling' is bedoeld voor: - Mensen die overwegen maatje te worden maar die eerst iets meer willen horen. - Mensen die net maatje zijn. - Mensen die contact hebben met een statushouder en voor wie bovenstaande informatie relevant is. Graag van tevoren aanmelden.

Dit is een selectie van door lezers aangeleverde activiteiten. Ook in de agenda? Deel uw activiteit dan minimaal een week van tevoren bij Deel je Nieuws.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie