Cem Kacmaz. ,,Je hebt een verbindende functie.
Cem Kacmaz. ,,Je hebt een verbindende functie." Freek Wolff

'Je moet vooral duidelijk zijn'

6 augustus 2019 om 11:38 Mensen

EDE Hij is de nieuwe wijkagent in het gebied van de voormalige Enkafabriek en de Reehorstwijk. Reeds vier maanden maakte Cem Kacmaz (32) in zijn functie kennis met de bewoners die hier wonen.

Hij vindt het belangrijk dat mensen hem kennen en staat open voor ontmoetingen. ,,De politie verwacht dat je als wijkagent een verbindende rol speelt." Kacmaz is als politieman te vinden op Instagram (wijkagent.cem) en Twitter (wijkagent_cem), waar hij relevante informatie post. Hij streeft transparantie na.

SOCIAAL Een wijkagent investeert in een netwerk en moet een sociale persoonlijkheid zijn. ,,Want soms kun je bijna een soort vader of een broer voor iemand zijn. Je wilt in elk geval personen steunen. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe de mensen mij als wijkagent zien. Soms wordt er een concreet probleem besproken, maar de andere keer wil iemand gewoon zijn verhaal kwijt."

Edenaren moeten zich prettig voelen als ze met Kacmaz in gesprek gaan. Tegelijkertijd hoopt hij dat burgers zo objectief mogelijk blijven kijken naar het werk dat de politie verricht en niet te snel klaar staat met een ongenuanceerde mening, gebaseerd op flardjes informatie. ,,Wij kunnen altijd een fout maken, maar een oordeel over ons optreden, is snel geveld, terwijl de context weleens ontbreekt."

TWEE WIJKEN Zijn werkgebied omvat twee wijken. Bij het Enkaterrein hoort ook het Horapark en de Horalaan. Aan de andere kant van de Bennekomseweg komt in de Reehorstwijk de Kenniscampus in beeld met industrie en een aantal scholen, waar ook speciale schoolagenten vinger aan de pols houden. De grens ligt bij de Zandlaan, Bovenbuurtweg en de Tooroplaan. ,,Binnen een jaar of twee komt het station daar ook bij."

Cem groeide op in Doorwerth en wilde als kind astronaut worden. In Velp volgde hij een ict-opleiding, maar Cem merkte dat hij toch liever iets met mensen wilde doen. ,,Personen helpen, maar wel met een beetje spanning. Zo kwam ik uit bij de politie."

Hij deed de politieacademie, waarna hij acht jaar in Nijmegen werkte. Hierna had hij twee jaar een wervings- en selectiefunctie, om daarna ook kandidaten te selecteren. Toch stapte hij even terug naar Nijmegen, waarna hij solliciteerde op de vacature als wijkagent in Ede.

,,Deze wijken zijn niet bijzonder problematisch, maar er gebeurt altijd wel iets. Het werk stopt nooit, want een burenruzie of een overlastprobleem kom je overal tegen. In Enka wonen steeds meer mensen. Ik wil ook met hen in gesprek als er niets aan de hand is", legt Cem uit.

VERBINDING Hij vindt het belangrijk dat hij zijn partners voor samenwerking weet te vinden, zoals de gemeente en sociale wijkteams. ,,Signaleren en adviseren horen bij je taak, zodat je kunt doorverwijzen als dat nodig is. En wat je kunt betekenen bij verbinding met wijkbewoners. Dat je weet wat er speelt. Zodat het veilig en leefbaar blijft. Dat geeft voldoening. Elke wijkagent heeft weer zijn eigen aanpak. Soms hoef je een probleem niet groter te maken dan het is en kun je het kort houden. Een andere keer ga je langer in gesprek. Je moet vooral duidelijk zijn."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie