Deelnemers Gave-kampen
Deelnemers Gave-kampen Daniel Shirzaad

De wereld op z'n kop

5 augustus 2019 om 19:32 lokaal Deel je nieuws

Zes klontjes suiker in de thee. Brood bij de rijst. Dansen bij het ontbijt. Niemand kijkt ervan op bij een Gave-kamp. Ruim 350 jongeren met 22 verschillende nationaliteiten komen uit alle uithoeken van Nederland naar Ermelo en Lunteren voor een multiculturele kampweek van Stichting Gave.

Een van de kampweken in Lunteren start met een groot applaus en hard gezang. Tijdens de lunch hoort een van de deelnemers dat zij een verblijfsvergunning heeft gekregen. Acht jaar heeft zij hierop gewacht. Er wordt meegeleefd en meegehuild. De lunch is overigens een feestje op zich, dankzij vier fulltime koks. Americain Pancakes bij het ontbijt, gegrilde aubergine bij het avondeten. Kruiden worden scheutig toegevoegd en variatie is het sleutelwoord.

Na de maaltijd is het steevast tijd voor corvee. Het hele kamphuis wordt met bezemen gekeerd. Er wordt uit volle borst gezongen tijdens de afwas. Met opgetrokken neus wordt het sanitair geboend. En: maak je met een wc-borstel nou het  hele toilet schoon?

Daarnaast is er tijdens elke kampweek ruimte voor stille tijd. Jongeren bidden, staren voor zich uit, denken na. In kleine groepjes worden Bijbelstudies gehouden. Er is ruimte voor vragen, tijd voor discussies, aandacht voor verschillen.  Een jongere geeft aan dat hij naar Gave-kamp komt voor zijn hart: ‘Ik moet even stilgezet worden en dat kan hier’. Verder is er veel ruimte voor activiteit. Een bloedfanatiek potje volleybal. Watergevechten tot iedereen nat is. Een kickboksclinic, een bootcamp. Verjaardagen worden uitbundig gevierd. Mensen houden elkaar voor de gek en maken vrienden voor het leven.

Zoveel verschillende culturen bij elkaar. De wereld op z’n kop. In Lunteren en Ermelo een alledaagse realiteit deze week.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie