Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Lex van Lieshout

Zwembad De Hartenberg dicht

7 augustus 2019 om 10:35 Maatschappelijk

WEKEROM Het zwembad op het terrein van 's Heeren Loo-locatie De Hartenberg in Wekerom gaat dicht. Vanaf september is het zwembad niet meer toegankelijk voor externe partijen of mensen die wonen op het zorgterrein. Dat bevestigt een woordvoerder van 's Heeren Loo desgevraagd aan deze krant.

Danny van Zeggelaar

Het zwembad is per 1 september definitief verleden tijd. Volgens de woordvoerder van de overkoepelende 's Heeren Loo-groep is dat indirect het gevolg van een beleidswijziging binnen de zorgorganisatie, waardoor 's Heeren Loo aansprakelijk wordt voor alles wat er mis kan gaan in het bad. ,,Dat zou de kosten voor externen fors laten stijgen", zegt hij.

BITTERE PIL Dat het zwembad op het terrein van De Hartenberg dicht gaat, komt door verschillende factoren. Dat zegt woordvoerder Jan Scholten van 's Heeren Loo, de organisatie die achter het zorgterrein tussen Wekerom en Ede zit. Voor cliënten wordt gezocht naar een alternatief. Voor zowel cliënten als voor externe zwemscholen betekent de sluiting van het bad het een bittere pil, want daarmee komt een einde aan vele jaren van zwemmen op het terrein van het woonzorgpark.

LEVENSDUUR ,,We stellen hoge eisen aan kwaliteit en veiligheid", zegt woordvoerder Jan Scholten van de overkoepelende organisatie 's Heeren Loo. ,,Het zwembad is zowel technisch als bouwkundig aan het einde van zijn levensduur. Tot nu toe hebben we het zwembad continu met kleine ingrepen in bedrijf kunnen houden. Dit is echter voor de langere termijn geen verantwoord beleid. Kleine ingrepen zijn niet meer voldoende en grote investeringen zijn gezien het gebouw niet reëel. Daarom hebben we besloten in zijn geheel te stoppen met zwemmen."

NIEUWE WET Maar niet alleen de technische staat van het zwembad speelt mee met het besluit, zegt Scholten. Er komt een wijziging aan van de Zwemwaterwet, waardoor 's Heeren Loo het toezicht in het bad moet aanscherpen, ook op de momenten dat het zwembad door externe huurders gebruikt wordt.

INGRIJPEND Externe partijen die nu het zwembad gebruiken, zijn in oktober 2018 geïnformeerd, zegt Scholten. ,,In juni dit jaar hebben wij deze contracten formeel opgezegd. Als zorgorganisatie kunnen wij externe zwemscholen geen oplossing bieden. We snappen uiteraard dat dit zwaar valt en voor iedereen ingrijpend is, maar we hebben geen andere keuze. Veiligheid voor iedereen staat voorop."

Voor cliënten wordt gezocht naar een passend alternatief. Dat wordt, zegt Scholten, een nieuwe invulling van de bewegingsactiviteit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie