De Stingerbol in 2006
De Stingerbol in 2006 Derck Jan van Emmerik

Lezing over Stingerbol in De Smederij

8 augustus 2019 om 15:21 Overig Deel je nieuws

Op dinsdagavond 20 augustus organiseert het Platform Militaire Historie Ede in De Smederij een lezing over de Stingerbol. De lezing wordt verzorgd door Heidi Linck. Zij is een kunstenares woonachtig in de stallen naast De Smederij. Heidi is beeldend kunstenaar en vooral bekend van ruimtelijke projecten op specifieke locaties in de openbare ruimte en in gebouwen. De Stingerbol op de Edese kazerneterreinen is één van haar recente projecten. Zij observeert dit unieke en markante gebouw.
Op het terrein van het voormalige kazernecomplex in Ede staat sinds 1985 een vreemd afwijkend gebouw. Met zijn bolvormig uiterlijk, twintig meter hoog, wordt het vaak aangezien voor een radarkoepel. In feite is de grijze bol niets meer of minder dan de buitenkant van een gigantisch projectiescherm. Wat is nu het nut van zo’n scherm op de kazerne? Binnenin de constructie is een leslokaal om de militairen te leren schieten met de Stinger, een draagbare infraroodgeleide luchtdoelraket.
Heidi komt pas in 2012 in aanraking met dit stukje kazerneterrein.  De deur van de Stingerbol staat open en zij loopt naar binnen. Van binnen is de bol leeg, want alle apparatuur is er uitgehaald. De kunstenares wordt wel gelijk gefascineerd door de geluiden en echo’s in en om de bol.
Op dinsdagavond 20 augustus neemt Heidi ons aan de hand van oude foto’s mee door de geschiedenis van deze Stinger trainer. Zij vertelt over haar eigen bevindingen en kijkt naar de onzekere toekomst voor dit unieke militaire Edes erfgoed. Om 19.30 uur is De Smederij aan de Verbindelaarsweg 100 geopend en om 20.00 uur begint de lezing. Toegang gratis.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie