Afbeelding
BDU archief

Bodembiologiecursussen voor boeren en loonwerkers

9 augustus 2019 om 18:00 Natuur en milieu

EDE De bemestingsnormen staan onder druk. Daarom komt er in het najaar een cursus Bodembiologie voor boeren en loonwerkers om te leren hoe de voedingsbodem gezonder gemaakt kan worden. 

Een gezonde bodem zorgt voor een groter producerend vermogen en vormt tevens de basis voor een rijke biodiversiteit. Daarnaast draagt goed bodembeheer bij aan het tegen gaan van klimaatverandering, door bijvoorbeeld CO2 op te slaan in de bodem. Het opdoen van kennis over een gezonde bodem en correspondentie tussen boeren, loonwerkers en de gemeente staat in de cursus centraal. Na de cursus volgt er een verplichte terugkombijeenkomst waarin wordt besproken hoe de opgedane kennis in de praktijk kan worden toegepast. 

In 2018 en 2019 heeft gemeente Ede al veel met agrariërs, loonwerkers en pachters gesproken over duurzamer en verantwoord grondgebruik. De gemeente realiseert zich dat ze er met alleen vergaderen niet komen en daar boeren en loonwerkers als ervaringsdeskundigen voor nodig hebben. De praktische uitvoering voor duurzamer grondgebruik is nog niet rond. Tijdens de cursus is er ruimte om hierover in gesprek te gaan, meldt de gemeente. 

De cursus is niet alleen bedoeld voor boeren, ook loonwerkers maken deel uit van de doelgroep: ,,Boeren dragen veel werkzaamheden op aan loonwerkers. Loonwerkers hebben naar boeren ook een adviserende rol'', aldus de gemeente. Daarom is er een speciaal cursusmoment voor deze groep. 

PRAKTISCH De cursussen worden in het najaar van 2019 aangeboden aan boeren, loonwerkers en andere geïnteresseerden. Het duurt drie dagdelen, van 9.45 tot 14.15 uur, en telt daarnaast één terugkomdag. Meedoen is gratis, maar niet vrijblijvend. De eerste cursus start op dinsdag 24 september, cursus twee woensdag 25 september, cursus drie op woensdag 13 november en cursus vier op donderdag 14 november. De vijfde cursus is speciaal voor loonwerkers en gaat dinsdag 3 december van start. 

Voor meer data, informatie en aanmelden zie de website van de gemeente

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie