Adam Laloum opent op 2 november de serie Wereldpianisten met muziek van Beethoven, Schubert en Schumann.
Adam Laloum opent op 2 november de serie Wereldpianisten met muziek van Beethoven, Schubert en Schumann. Carole Bellaiche

'Ineens voelde ik dat ik mezelf moest waarmaken'

17 augustus 2019 om 06:56 Muziek

EDE Dromerig, gevoelig en vol fantasie. Het zijn zomaar wat indrukken die bij je opkomen wanneer je luistert naar het schitterende spel van Adam Laloum. Deze winnaar van het Clara Haskil Concours (2009) is een meester in het creëren van muzikale sfeer. Op zaterdag 2 november opent hij de serie Wereldpianisten van de Edesche Concertzaal. Wie is deze bijzondere pianist? Artistiek manager Jan-Willem van Ree sprak met hem.

Adam Laloum droomde op zijn twaalfde al van een leven als concertpianist. Hoe zou het zijn om van stad naar stad te reizen en voor volle zalen te spelen? Tien jaar later kwam zijn droom uit nadat hij in 2009 het befaamde Clara Haskil Concours had gewonnen. Toch is Adam Laloum geen man van een vooraf minutieus uitgestippeld carrièreplan vol grote ambities. ,,Natuurlijk wil je vooruitkomen, je verder ontwikkelen, maar ik ben meer iemand die leeft in het moment," vertelt hij. ,,Elk openbaar optreden moet je het beste van jezelf geven."

VREUGDE EN SCHRIK Voor Adam Laloum kwam het als een volslagen verrassing dat hij het Clara Haskil Concours won. ,,Het was mijn eerste grote concours. Het meedoen zag ik vooral als een test om te kijken hoe hoog ik zou kunnen eindigen. Ik had er geen rekening mee gehouden als winnaar uit de bus te komen."

Gevoelens van vreugde en tevredenheid overheersten, maar tegelijk sloeg de schrik hem om het hart. ,,Ineens voelde ik dat ik mezelf moest waarmaken."

OP SOKKEN HET PODIUM OP Het winnen van het Clara Haskil Concours opende voor Adam de deuren naar het internationale concertpodium. Tegelijk maakte dit succes hem onzeker. ,,Ik vroeg me af ik genoeg energie voor dit leven had. Bovendien was ik een groentje en had ik nauwelijks een repertoire. Gelukkig vond ik snel een goede balans tussen het instuderen van nieuwe muziek en dat op het podium zo overtuigend mogelijk uitvoeren." Onzeker is Adam Laloum inmiddels niet meer. ,,Mijn grootste stress tegenwoordig is om de juiste trein te halen. Helaas ben ik niet zo georganiseerd. Het ergste wat me ooit is overkomen, is dat ik twee rechterschoenen had meegenomen. Het gevolg was dat ik op mijn sokken het podium op moest..."

FRAGIEL KAARTENHUIS zo chaotisch als Adam Laloum kan zijn, zo doortimmerd zijn zijn concertprogramma's. ,,Ik kies mijn stukken zorgvuldig", zegt hij ernstig. De doorwrochtheid van zijn keuzes grenst bijna aan architectonische perfectie. Waar dat vandaan komt? ,,Voordat ik serieus aan de piano begon, was het ooit mijn droom om architect te worden." Die droom heeft hij met het oog op de piano laten varen, maar zijn gevoel voor structuur is gebleven. ,,Nu ben ik een architect in klank. Alles moet zijn plek hebben." Ook het recital dat Adam Laloum op 2 november speelt, heeft zo'n doortimmerd programma. Laloum voelt zich thuis in de intieme pianosonates van Schubert en de karaktervolle stukken van Beethoven. Ook speelt hij Schumanns 'Humoreske', een stuk waarmee Laloum een bijzondere band heeft. Het is muziek vol liefde en fantasie, maar ook soms angst en hartstochtelijk verlangen. ,,Laloum raakt de kern en laat ons mee dromen", schrijft OpusKlassiek.

KAARTEN Kaarten voor Adam Laloum via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie