Afbeelding
Johan vd Heijden
Column

Wedden

14 augustus 2019 om 06:30 Lokaal/Column

Ook een vakantie kan kleine beperkingen hebben. Zelfs hier op het op één na grootste eiland van Frankrijk aan de Atlantische kust. Uiteraard wil je dan op tv naar de Tour de France kijken. En dan verlies je weer de veldslag met de oude campingbaas. Vorig jaar zei die al dat de tv alleen aan ging wanneer Franse wielrenners een kans maakten.

Hij sleutelt zelf aan fietsen en vertelde mij dat zijn beste vriend Jean René Bernaudeau is, een befaamde oud wielrenner uit de Vendée en nu nog ploegleider. Dus een autoriteit, die campingbaas. Alaphilippe gelooft hij niet in en de Franse hoop Thibeault Pinot is afgestapt, dus tv op zwart.

Verder had ik geen medestanders, dus dan maar naar het dorp in de PMU bar, waar de tv altijd aan staat. Bij PMU gok je op paarden. Er sloot net iemand een weddenschap af. Dat betekende wachten op de grand course. U weet wel met een sulky achter Henri Buitenzorg. Dat uitgezeten en vervolgens eindelijk France 2 ingeschakeld door de cafébaas, die verder de Tour geen blik waardig keurt.

De man van de weddenschap op de paarden schuift ook aan en begint commentaar te leveren. Hij heeft blijkbaar overal verstand van. Het wordt de afgebroken etappe naar Tignes die later de beslissende blijkt voor winnaar Bernal dit jaar.

Ik kijk naar de afdaling van Bernal en Yates en zie beelden van sneeuwschuivers en borstelwagens op de helling van de col d'Iseran. Het rappe Frans van de commentator in zo'n café versta ik ook niet allemaal, dus ik denk nog dat dit promotiebeelden zijn van Tignes als wintersportoord. Maar dan begint de Fransman naast mij te juichen en roept: 'décomposé par la grêle.'

Afgebroken wegens hagel begrijp ik uiteindelijk. Waarom is hij zo blij, Alaphilippe was in de afdaling juist weer ingelopen op de twee voorste renners en nu heeft Bernal de gele trui. Maar er wordt direct bier aangerukt, de man blijkt in de Tour-poule zijn kaarten gezet te hebben op Bernal. Hij heeft kennelijk meer verstand van wielrennen dan van paardenraces. Ik fiets even later terug naar de camping. De campingbaas sleutelt aan een fiets en luistert naar de radio. Ik roep 'Bernal dans la maillot jaune'. Hij kijkt niet op of om, zo hoort het.

De volgende dag zit ik weer bij PMU.

Rene Verhulst, Burgemeester Ede

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie