Volgens omwonenden zijn ze niet op de hoogte gesteld van de plannen, terwijl de verbouwing van het pand al in volle gang was.
Volgens omwonenden zijn ze niet op de hoogte gesteld van de plannen, terwijl de verbouwing van het pand al in volle gang was. Henny Jansen

Steinwijkers: 'We willen het niet'

13 augustus 2019 om 10:32 Maatschappelijk

EDE ,,We willen het niet.” Bewoners van de Steinwijk waren vorige week tijdens een informatieavond helder wat zij vinden van het plan van zorgaanbieder Boriz om in het pand Geerestein 29 te starten met beleid wonen van vier jongeren. Een verder gesprek tussen de partijen lijkt zinloos.

Jan de Boer

In de Steinwijk, en dan vooral aan de Geerestein, voelen inwoners zich overvallen door de plannen van Boriz om de woning op nummer 29 te verbouwen om daar vier jongvolwassenen te huisvesten. In de ogen van de zorgaanbieder is het geen moeilijke doelgroep, daaraan hadden de bewoners geen boodschap. Zij voelen zich overvallen door de plannen. Ook begrijpen zij niet dat zij van tevoren op de hoogte zijn gesteld, maar dat er wel intern in de woning wordt verbouwd. ,,Het verdient allemaal niet de schoonheidsprijs”, aldus één van de bewoners.

'LEUGENS' De emoties liepen tijdens de informatieavond soms hoog op. Boriz werd als onbetrouwbaar gekwalificeerd. ,,Er was sprake van leugens, een slechte communicatie. En de opsplitsing van een woning is na 18 april 2019 gewoon verboden.” Omwonenden begrijpen ook niet dat een gemeente als Ede, dat de burgerparticipatie zo hoog in het vaandel zegt te hebben, hen niet meteen serieus nam.

SIJPESTEIN Volgens een gemeentelijke woordvoerder wil Ede in de hele gemeente in totaal 82 wooneenheden creëren om jongvolwassenen met hulp op eigen benen te laten wonen. Niet ver van de Geerestein is aan de Sijpestein ook al een soortgelijke vestiging. Bewoners in de Steinwijk vinden daarom niet dat er sprake is van een goede spreiding binnen de gemeente Ede.

BEZWAAR Boriz, dat de woning Geerestein 26 intussen heeft aangekocht, wil doorgaan met de plannen. Een woordvoerder van de zorgaanbieder erkende dat ervan alles in de voorfase was misgegaan. ,,We kunnen het niet meer terugdraaien", zei de vertegenwoordiger van Boriz. ,,Wel", zeiden de bewoners in koor. ,,Anders kunnen we alleen maar tegen de vergunning in bezwaar gaan. Dat gaan we dan ook doen."

GESPREK Een dag na de informatieavond werd vanuit de gemeente Ede voorgesteld zonder Boriz in gesprek te gaan. ,,We zijn namelijk benieuwd wat de Steinwijk nodig heeft om een begeleid wonen locatie met vier kamers een kans te geven. Los van welke zorgaanbieder het is. Daarover wil ik graag van gedachten wisselen. Als het standpunt is 'we willen het sowieso niet in onze wijk', dan is een gesprek inderdaad zinloos."

Het antwoord van Arnold Fickweiler, voorzitter van de Belangenvereniging Steinwijk was klip en klaar. ,,Die plek, Geerestein 29, moet door alles wat er is voorgevallen en verkeerd is gegaan nu en in het verleden, niet meer in beschouwing worden genomen. Dus daarover een aanvullende bijeenkomst houden is inderdaad zinloos."

Wat er verder gaat gebeuren is onduidelijk. Wel is besloten om voorlopig te stoppen met de verbouwing en voorlopig geen vergunning aan te vragen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie