Afbeelding
Ted Walker
Column

Fruit, bagger en gras

14 augustus 2019 om 09:46 Lokaal/Column

Ik weet niet hoe het bij u thuis de laatste weken gaat, maar deze zomer zijn de fruitvliegjes echt niet weg te slaan. Nu doen die beestjes hun naam eer aan en komen ze op de restjes van appels, peren en bananen af. Maar dat ze zich zó snel vermenigvuldigen, dat wist ik niet. Want onlangs deed ik de deksel van mijn gft-bak open en vloog er werkelijk een zwerm van die vliegjes mijn keuken in. Alsof ik in een soort horrorfilm was beland. Nu zet ik die bak maar buiten neer, want ook door snelle leging krijg je die ettertjes nauwelijks onder de duim. Ik zie ze zelfs al in mijn plastic-en restafvalbak.

Over afval gesproken, ik lees net dat de grond in Ede op acht plekken ernstig vervuild is. Kunnen we die fruitvliegjes niet naar die locaties dirigeren, want daar kunnen ze hun hart ophalen. Ik vrees alleen dat het nu niet om fruitafval gaat, maar om veel minder goed verteerbare goedjes en veel schadelijker stoffen. Zo was al veel langer bekend dat de voormalige Enka-fabriek kwalijke rotzooi achter had gelaten, waar nu hippe appartementen verrijzen en waar kinderen hutten bouwen.

Maar misschien moeten we die vervuilde grond gewoon laten liggen waar het ligt en hebben we er helemaal geen last van. Gewoon de kop in het zand. Uuuhhh…of juist niet. Want voordat je het weet, is het middel erger dan de kwaal. Vraag het de Edenaar die maandag aan de Merellaan het onkruid tussen zijn tegels weg wilde branden. Plotseling stond zijn hele heg in lichter laaie. Met een tuinslang kon de brand nog net geblust worden, zodat de brandweer rechtsomkeerd maakte.

Dus: fruitvliegjes naar de Betuwe verbannen, Enka-bagger veel eerder opruimen en graspollen lekker laten zitten.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie