Afbeelding
Ted Walker
Column

Bloeddorst

21 augustus 2019 om 09:18 Lokaal/Column

Bam! Een bloedstollend moment is het, als je beelden ziet waar militairen met behulp van een drone precies een bom gooien op een auto. Zelf veilig op afstand. Het doelwit was een voertuig, waar de inzittenden 'zo goed als zeker' terroristen waren. Dit was één van de fragmenten die Maxim Februari had uitgekozen voor zijn favoriete tv-avond. De schrijver, jurist en filosoof was zondag immers te gast in de serie Zomergasten. Hij wees erop dat we dergelijke beslissingen nemen op grond van de grote hoeveelheid data die we tegenwoordig kunnen verzamelen. Maar de beelden lieten even later zien dat er ook kinderen in het spel waren, die net zo goed slachtoffer werden van deze militaire strategie. Oeps, foutje.

Het doet me denken aan een gesprek dat ik een dag later had met een inwoonster van buurtschap Hoog Baarlo, nog net gemeente Ede. Ze is natuurspecialist en windt zich erover op dat de kans groot is dat de wolf straks vrij spel heeft in de omgeving waar zij woont. Volgens haar is er geen legitieme reden om deze bloeddorstige Midas vrij spel te geven en de natuurlijk rust te verstoren. Ze is als de dood dat de wolf bovenaan de voedselpyramide alleenheerser wordt. Ja, het overschot aan wilde zwijnen wordt op natuurlijke wijze de kop in gedrukt, want frislingen zijn smakelijke borrelhapjes voor de wolf. Maar zijn dinertafel is rijk aan variatie. Er zijn al grote problemen in Duitsland en Oostenrijk, waar wolvenroedels de kuddes met koeien en schapen aanvallen. ,,En het is niet fijn als je ziet dat die wolven bij schapen alleen de zachte delen, zoals de darmen, uit het lijf rukken en ze dan half dood achterlaten." Ze kaart ook aan dat de recreatie in gevaar komt, met katten, honden en paarden. Die zijn hun leven straks ook niet meer zeker.

Nee, het beleid rondom de wolf is geen sprookje a la Roodkapje, maar bloedserieuze realiteit, waarover politici zich nog eens achter de oren moeten krabben. Net als die militairen met hun drones. Hebben we alles wel op een rijtje?

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie