'Ik hoor echt veel te vaak over het feit dat vooral senioren overvallen worden door deze laffe manier van doen.'
'Ik hoor echt veel te vaak over het feit dat vooral senioren overvallen worden door deze laffe manier van doen.' politie

Wijkteam gaat strijd aan met de 'babbelaars'

21 augustus 2019 om 07:32 Overig

EDE ‘Uw pinpas is aan vervanging toe, er is sprake van een gaslek, wij zijn uw nieuwe buren, mogen we even binnenkomen, ik ben van het energiebedrijf en kom even bij u in de meterkast kijken: allemaal voorbeelden van zogenoemde ‘babbeltrucs’, waarmee criminelen proberen om mensen, veelal ouderen, geld of waardevolle bezittingen afhandig te maken. Ook in Ede gebeurt dit nog veelvuldig. Reden genoeg voor Debby Bosman van Malkander om de samenwerking te zoeken met haar collega’s van het wijkteam van Ede Centraal om een voorlichtingsochtend te houden.

Ted Walker

,,We hebben inmiddels een soort try-out gedaan’’, vertelt Bosman. ,,Daar werkte Nadine van de stichting MEE aan mee en de wijkagent. Het project krijgt financiële steun vanuit de gemeente Ede. Tijdens de ochtend gaf de wijkagent een presentatie met daarin onder andere hele goede, duidelijke filmpjes hoe een babbeltruc in z’n werk gaat. Tussendoor kwamen de gesprekken goed op gang toen aanwezigen ineens herkenden dat zij ook zoiets hadden meegemaakt, maar tot op dat moment nog niet door hadden dat het om een truc ging om geld of spullen te stelen.”

Bosman vervolgt: ,,De stichting MEE geeft onder andere weerbaarheidstrainingen. We zagen dat als een mooie aanvulling op de voorlichtingsavond. Na de presentatie werd een korte training aangeboden, maar dat werd nog even te spannend gevonden. We hebben dat nu even laten rusten. In september krijgt de groep, het waren ongeveer achttien ouderen, nogmaals de kans om een korte training te volgen.’’

GOED VAN VERTROUWEN De voorlichting wordt als eerste in Ede Centraal gegeven, maar het is de wens van het wijkteam dat dit uiteindelijk in de hele gemeente Ede gedaan gaat worden. ,,Het is heel belangrijk dat er goede voorlichting wordt gegeven’’, vindt ook de wijkagent. ,,Ik hoor echt veel te vaak over het feit dat vooral senioren overvallen worden door deze laffe manier van doen. Onlangs hadden we nog veel last van iemand die zich voordeed als een monteur van een kabelmaatschappij. Hij kwam even de kabels controleren. Enige tijd later liet hij de mensen dan weten dat alles in orde was en dat zij een bedrag moesten afrekenen. Helaas betaalden veel mensen.”

De wijkagent gaat verder: ,,Een andere truc is die van een man die een pakketje van de buren af komt geven. Er moet alleen nog vijftig cent gepind worden. De ‘pakketbezorger’ kijkt mee met het intoetsen van de pincode en geeft een andere pas terug, waarna er dus gepind kan worden van de rekening van het slachtoffer. Senioren zijn goed van vertrouwen. En daar wordt verschrikkelijk vaak misbruik van gemaakt. We hopen de oplichters door middel van het geven van voorlichting de pas af te snijden. Uiteraard vragen we mensen ook meteen de politie te bellen in het geval dat er mooie verhalen opgehangen worden aan de deur. Zo hopen we de ‘helden’ die dit doen ook in de kraag te vatten.”

INFORMATIE  Meer weten? Houd dan de Facebookpagina van Malkander Ede Centraal en het wijkteam in de gaten. Of bel met Malkander via 0318 208080.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie