Ton de Kok en Hans Louwerse: ,,mouwen opstropen.
Ton de Kok en Hans Louwerse: ,,mouwen opstropen." Wings of Freedom

'Ik maak eigenlijk weer volledige werkweken'

21 augustus 2019 om 10:00 Overig Wings of Freedom

EDE ,,Hoewel je bij een Airshow vooral omhoog kijkt, moet er op de grond ook van alles worden geregeld. Zo worden legerkampen nagebouwd, kinderactiviteiten ingericht, marktkramen opgezet en wordt het terrein voorzien van stroom, licht, geluid en water", licht Maria Harmsen namens de organisatie van Wings of Freedom een deel van de voorbereiding toe. ,,En wat denkt u van een horecaplein met versnaperingen voor de inwendige mens. Hoogste tijd om de harde werkers van Landside aan u voor te stellen."

Ton de Kok, 'baasje' Landside, hoe ben jij betrokken geraakt bij 'Wings'?

,,Ik speel in het combo van Willem Assenbroek. Willem is oud-bestuurslid en erelid van de Stichting. Ik vroeg of ik voor de airshow vrijwilligerswerk kon doen. Na mijn aanmelding werd ik verantwoordelijk voor alle activiteiten op Landside. Het is bijna onvoorstelbaar wat ons team allemaal regelt om zo'n groot evenement van de grond te krijgen. Eigenlijk maak ik nu weer volledige werkweken", zegt De Kok lachend."

Ton de Kok doet het niet alleen. Hij stroopt samen met Hans Louwerse de mouwen op. Hans hoe ben jij betrokken geraakt?

,,Tijdens de eerste airshow kwam ik Willem Zuidveld tegen. Hij had een aantal praktische zaken nodig die ik direct kon regelen. En zo werd ik manusje van alles. Bij de evaluatie gaf ik aan dat ze me konden bellen voor de volgende show. Dat werd 2015. En nu dus weer. Samen met Ton ben ik continue bezig om alles zaken in goede banen te leiden."

Het wordt een vierdaags event. Er moet gegeten en gedronken worden, het liefst nog wat keuze in het aanbod. Kun je daar iets over zeggen? Krijgen we bonen in blik, net als toen, of zijn de versnaperingen toch een beetje anno 2019?

,,We brengen de bezoekers wél in de sfeer van de kampementen uit de Tweede Wereldoorlog, maar bieden het comfort anno 2019", aldus Ton de Kok. ,,Dat betekent dat er uitgebreide cateringfaciliteiten zijn op het gebied van food & drinks."

[Op 24 augustus is de N224 voor niet-bezoekers afgesloten tussen 8.00-17.00 uur van station Veenendaal-De Klomp tot Partycentrum De Kade. Kan dat simpel, of moet je daar een verzoek voor indienen?|

,,Het klinkt simpel, de praktijk is weerbarstiger", legt De Kok uit. ,,Je hebt vergunningen nodig van gemeente(n), Provincie en Rijkswaterstaat. Voordat we überhaupt beginnen op het terrein, communiceren we al door middel van verkeersborden. We hebben alles beschreven in een veiligheidsplan en verkeersplan." Hans Louwerse vult aan: ,,Gelukkig kunnen we onze ervaringen van de eerdere airshows meenemen. Zo zorgen we ervoor dat alles op rolletjes verloop."

Op de website staats iets over re-enacment. Wat moeten bezoekers zich hierbij voorstellen?

Hans Louwerse: ,,Dit zijn mensen die historische gebeurtenissen en tijden laten herleven door zich in kleding uit die tijd te hullen omringd met authentieke materialen en voertuigen. Op ons 'eventterrein' is een afgebakend gebied waar bezoekers terug gaan in de tijd. Niets op dat terrein mag uit de huidige tijd zijn. Zodra je als bezoeker door de slagboom loopt, ga je terug in de tijd. Bezoekers zien dan hoe de militairen leefden tijdens de Tweede Wereldoorlog."

We herdenken in augustus niet alleen onze vrijheid, we vieren het ook. En bij vieren hoort muziek. Kun je iets vertellen over de muziek?

,,Bezoekers ervaren de sfeer van de jaren 40-45. De tijd van Vera Lynn. We hebben op zaterdag optredens van duo Freeline. En wat denk je van de opening door de Pegasus Pipes & Drums? Twintig man in vol uniform. Dat wordt kippenvel", voorspelt Ton de Kok.

75 jaar vrijheid, het lijkt vanzelfsprekend. We weten dat dit niet zo is. We denken terug aan hoe het toen geweest moet zijn. Wij weten dat dit een gedenkwaardig 'event' is dat je niet mag missen. Wat denken jullie dat de bezoekers zeggen na afloop?

Ton de Kok en Hans Louwerse: ,,Het was een fantastisch georganiseerd 'event', niet alleen voor de liefhebbers van airshows, vliegtuigen en militair materieel. We hebben herdacht en gevierd dat we in vrijheid leven en hebben stilgestaan bij al die jongens en meisjes die voor ons hun leven hebben gegeven."

Van 21 tot en met 24 augustus staat aan De Kade in Ede het herinneren, herdenken en vieren van onze vrijheid centraal. Met een gevarieerd programma houdt de Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow op deze locatie een uniek evenement. Historische vliegtuigen, voertuigen en kampementen worden getoond met als hoogtepunt de Airshow op zaterdag de 24e. Deze Wings of Freedom Airshow is het provinciale startschot voor de viering van 75 jaar vrijheid in Gelderland. Meer informatie en tickets: www.vliegshowede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie