Herman van Hunen (nazaat oudste familie), Viathou Peletier en Henri Peers. ,,Dit is het mooiste plekje van Hoenderloo.
Herman van Hunen (nazaat oudste familie), Viathou Peletier en Henri Peers. ,,Dit is het mooiste plekje van Hoenderloo." Freek Wolff

'Hoog Baarlo's Naoberschap'

22 augustus 2019 om 10:36 Overig

HOENDERLOO Buurtschap Hoog Baarlo, pal ten zuiden van Hoenderloo, hoort nog net bij de gemeente Ede. Bewoonster Viathou Peletier en Henri Peers schreven er een boekje over: 'Hoog Baarlo's Naoberschap'.

Freek Wolff

,,Met de familie kwam ik tijdens vakanties naar deze omgeving. Bovendien heb ik grote geschiedkundige belangstelling", zegt Peers, historisch onderzoeker en genealoog uit Druten.

Veertig jaar geleden werd er een vereniging opgericht rond het oude buurtschap. Nu zijn er ongeveer 65 leden en Peletier is sinds een jaar voorzitter. Het buurtschap heeft alleen woningen aan de Delenseweg. ,,Ik probeer Hoog Baarlo meer op de kaart te zetten. Omdat Henri en ik een gemeenschappelijke interesse hebben, gaven we rond het veertigjarig bestaan van de organisatie een (dia)lezing voor alle leden. Omdat hier steeds meer import komt wonen, weten veel inwoners niets over de geschiedenis. Daarna ontstond het idee voor dit boekje."

GEMEENTELIJKE SERIE Het boekje is er een in de gemeentelijke serie Historische Berichten. Het schetst de eerste bewoners en hoe ze leefden, waarbij ook kort aandacht is voor Deelen en De Bunt (enclave in het nationale park). Het waren in Hoog Baarlo boerderijen als de Nicolaashoeve, Klarahoeve, Jacobinahoeve en de Annahoeve. Hier woonden families die op eenvoudige manier leefden, nog voordat Hoenderloo bestond. Peers weet dat Hoog Baarlo reeds genoemd wordt op een kaart uit 1629, terwijl de landgoederen in bezit waren van mensen als heer Jan van Deelen van Laar tot Baarlo, wat de plaatsnamen verklaart. ,,Het is historisch dus een veel ouder gebied dan Hoenderloo. Die plaats is pas later ontwikkeld door Het Reveil, een christelijke beweging uit Amsterdam, met een idealistisch motief om de bewoners een beter leven te geven."

Enkele hoeves op oude foto's te zien in het boekje, net als bomen, laantjes en heggen. De woningen (nu zo'n dertig, inclusief Deelen) waren in het bezit van een woningbouwvereniging, maar gingen over in handen van particulieren. ,,Het naoberschap, om elkaar te helpen, verdwijnt. Omdat niemand meer wortels heeft met de geschiedenis", zegt Peletier.

WILDERNIS ,,Vroeger was het hier rondom Arnhem één grote wildernis, met heide en zandverstuivingen. Omstreeks 1840 kreeg ging men dit ontginnen. In Hoog Baarlo werd dat vooral bouwland", legt Peers uit. De eerste bewoner in 1804 was de schapenboer Albert Elbers. Hij behoorde tot de keuterboertjes, van wie er niet één meer over is. Wel wonen er nog nazaten van de drie oudste families: Van Hunen, Essenstam en Aartsen. ,,We hebben hen geïnterviewd over het leven van vroeger. Rinus Aartsen kwam uit drie generaties van boomslepers, waar hij zelf al op zijn veertiende mee begon", licht Peletier toe.

Wethouder Willemien Vreugdenhil neem het boekje zaterdag 31 augustus in ontvangst aan de Delenseweg 27, samen met archivaris Hans Berende en professor Gunning. Het kost 15 euro en is verkrijgbaar via: info@ascherman.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie