Martijn Middelman vliegt in het dagelijks leven als First Officer in een Boeing 737.
Martijn Middelman vliegt in het dagelijks leven als First Officer in een Boeing 737. Wings Of Freedom

'Het is een prachtig samenspel van mensen'

24 augustus 2019 om 07:30 Evenementen

EDE Wings of Freedom wordt dit jaar gehouden van 21 tot en met 24 augustus. In aanloop naar het evenement publiceert EdeStad.nl een serie artikelen. Met man en macht wordt gewerkt aan een gedenkwaardig evenement op de grond én in de lucht. Iedereen binnen het bestuur heeft zijn eigen aandachtsgebied. Martijn Middelman is samen met voorzitter Martin Schoonderbeek verantwoordelijk voor alles wat in de lucht gaat plaatsvinden, oftewel Airside.

Dan heb je dus op enig moment een hoop vliegtuigen geboekt, en moet er een volgorde komen in de show. Eerst het ene toestel dan de andere… timing is daarbij heel belangrijk lijkt me. Hoe regisseer je zoiets? ,,Het programma en dus de timing is inderdaad van cruciaal belang. Voor dit specialistische werk is Martin, onze voorzitter, verantwoordelijk en heeft hier veel ervaring in. Daarnaast hebben wij een externe Display Director, ook wel vertoningsdirecteur genoemd, om dit alles in goed banen te leiden. Deze vertoningsdirecteur is verantwoordelijk voor de veilige en juiste uitvoering van de luchtvaartvertoning. Daarnaast hebben wij professionele ondersteuning van de verkeersleiding in de verkeerstoren. In deze verkeerstoren wordt al het luchtverkeer aangestuurd. En op de grond werken wij samen met zogenaamde Marchallers die de vliegtuigen op hun plek dirigeren. Het is een prachtig samenspel van mensen."

Hoe ben jij eigenlijk betrokken geraakt bij de organisatie van deze Wings of Freedom Airshow? ,,Sinds 2008 ben ik gepassioneerd door vliegtuigen en actief in de luchtvaart. In mijn dagelijks leven ben ik verkeersvlieger en vlieg ik als First Officer op een Boeing 737. Naast mijn baan als piloot ben ik ook veel te vinden op vliegveld Teuge. Hier geef ik instructie en drop ik parachutisten. Op Teuge heb ik Martin leren kennen. Ongeveer twee jaar geleden heeft Martin mij gevraagd mee te helpen om de Airshow Wings of Freedom wederom te organiseren. Dit aanbod kon ik natuurlijk niet afslaan. Zeker niet omdat dit gedenkwaardige luchtvaartevenement bijna plaatsvindt in mijn achtertuin."

Ze zeggen wel eens dat je als je van je hobby je werkt maakt, nooit hoeft dat werken. Is dat bij jou het geval? ,,Ja, dat kun je wel zeggen. Na het afronden van de HTS ben ik begonnen met de vliegopleiding. Die opleiding duurde ongeveer 2,5 jaar. Daarna heb ik bij verschillende bedrijven zoveel mogelijk vlieguren gemaakt om ervaring op te doen. En nu vlieg ik alweer enkele jaren als piloot op een Boeing 737. En ja, dat is elke keer weer ontzettend gaaf."

Enne Martijn, misschien niet helemaal relevant voor een Airshow hoor, maar ben gewoon nieuwsgierig… hoe zit dat nou met die verhalen over piloten en stewardessen? ,,Martijn lachend… Hier zit wel een kern van waarheid in… ik ben namelijk heel gelukkig met, en vaak in bijzijn van mijn eigen stewardess Sterre."

Van 21 tot en met 24 augustus staat aan De Kade in Ede het herinneren, herdenken en vieren van onze vrijheid centraal. Met een gevarieerd programma houdt de Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow op deze locatie een uniek evenement. Historische vliegtuigen, voertuigen en kampementen worden getoond met als hoogtepunt de Airshow op zaterdag de 24e. Deze Wings of Freedom Airshow is het provinciale startschot voor de viering van 75 jaar vrijheid in Gelderland. Meer informatie en tickets: www.vliegshowede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie