Nanette Hagedoorn, procesbegeleider/formateur van het sport- en beweegakkoord.
Nanette Hagedoorn, procesbegeleider/formateur van het sport- en beweegakkoord. Freek Wolff

Beweging in sportakkoord Ede

1 september 2019 om 09:00 Politiek

EDE Meer sport en bewegen, niemand uitgezonderd. Nanette Hagedoorn (50) is aangesteld als sportformateur om samen met Edenaren een sport- en beweegakkoord te maken om dit te bevorderen.

Freek Wolff

De Edese werkte zeventien jaar bij Kenniscentrum Sport aan het Horapark en is sinds begin dit jaar zzp'er (Spring - training, coaching & procesbegeleiding). ,,Met sport kun je ook veel maatschappelijke doelen bereiken", zegt ze. ,,Het is leuk om te doen, goed voor je lijf en tussen je oren. Bovendien leren kinderen samenwerken en wat het is om te winnen en te verliezen, naast motorische ontwikkeling en opbouw van zelfvertrouwen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen sneller aan het werk als ze een actievere leefstijl krijgen en ouderen blijven langer zelfredzaam als hun gezondheid beter is."

De gemeente Ede huurt Hagedoorn in, op basis van het landelijk sport- en beweegakkoord dat de rijksoverheid met veel organisaties vastlegde. Met als doel dat sport en bewegen toegankelijk wordt voor iedereen. ,,Elke gemeente mag dat op zijn eigen manier vormgeven, waarbij overal een procesbegeleider wordt aangesteld. Dus ben ik een onafhankelijke sportformateur en heb ik geen belangen bij de uitkomst van het proces." Intussen gebeurt dit in 155 gemeenten.

Hagedoorn heeft de rol in Ede sinds juni van dit jaar en pakte dezelfde handschoen in Rhenen op. Ze inventariseerde eerst wat er in Ede voor sportactiviteiten zijn en welke organisaties hier bij horen. ,,Het doel is om te kijken hoe iedereen een leven lang met plezier aan sport kan doen. Dus ook mensen met een beperking of migranten. Voor ouderen kun je allerlei aanpassingen bedenken bij het sporten. Daar moet je het met elkaar over hebben en ga je op zoek naar kennis, ook voor de trainers bij verenigingen. Misschien kun je activiteiten organiseren met het ziekenhuis of huisartsen, die ook een gezonde levensstijl stimuleren. Of een bestaand park actiever benutten."

Het hele proces pakt Hagedoorn op als neutrale begeleider in een werkgroepje met leden van Sportservice Ede en Sportforum Ede, de koepel van sportverenigingen in de gemeente. Ze vindt haar opdracht geslaagd als ze zelf op 1 november in haar rol niet meer nodig is. ,,Want ik ben een passant. Op 25 september kan iedereen ambities en concrete ideeën op tafel leggen in het gemeentehuis. Daarna krijgen vrijwillige ambassadeurs een rol bij verschillende thema's en volgt er half oktober een verdiepingsdag om die uit te werken. Dan hoop ik dat dit een netwerk wordt, zodat dit groepje het sportakkoord kan schrijven. Het is de bedoeling dat zij de uitwerking blijft monitoren, met alle kansen die er zijn. Met advies richting gemeente."

VIJF PILAREN Hagedoorn bouwt de opzet vooralsnog op vijf pilaren: inclusief sport en bewegen (niemand uitgezonderd), duurzame sportinfrastructuur (nadruk op openbare ruimte), vitale sport-en beweegaanbieders (inclusief cultuur), vaardig in bewegen (jong aanleren), plus sport en gezondheid. ,,Ik hoop op elke pijler een ambassadeur te krijgen." Info: www.sportservice-ede.nl/sportakkoord.

Mail de redactie
Meld een correctie

Freek Wolff
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie