De voormalige ontmoetingsplaats
De voormalige ontmoetingsplaats Danny van Zeggelaar

Ede mocht toegang homo-ontmoetingsplaats A-12 afsluiten

28 augustus 2019 om 15:37 Overig

DEN HAAG Het gemeentebestuur van Ede heeft niet tegen de regels gehandeld door het afsluiten van een homo-ontmoetingsplaats bij parkeerplaats Ginkelse Zand. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist in een hoger beroep van de Stichting Platform Keelbos.

Volgens de stichting, die ijvert voor openbare homo-ontmoetingsplaatsen, is met de afsluiting de toegang tot het terrein onterecht belemmerd. Maar hun verzoek aan het gemeentebestuur om de afsluiting ongedaan te maken, werd afgewezen. Vervolgens verklaarde de rechtbank Gelderland hun beroep daartegen ongegrond.

JAREN TACHTIG Voormalig burgemeester Cees van der Knaap zorgde in 2016 voor de zeer omstreden afsluiting, waarover zelfs Kamervragen werden gesteld vanwege mogelijke discriminatie. De gemeente wist dat de homo-ontmoetingsplaats al sinds de tachtiger jaren in gebruik is. De plek werd zelfs officieel gedoogd.

DISCUSSIE Over de afsluiting ontspon zich een technisch juridische discussie over de status van de paden die in de loop der jaren zijn uitgesleten tussen de parkeerplaats en het terrein daarachter. Als die juridisch gezien een weg zouden zijn, dan was Van der Knaap in de fout gegaan, omdat voor de afsluiting van de wegen een officieel besluit ontbrak. Daarnaast bleek tijdens een zitting bij de Raad in mei dat de burgemeester een hek had afgesloten dat in bezit is van Rijkswaterstaat.

Volgens de stichting waren de toegangspaden door langdurig gebruik juridisch gezien een weg geworden. Volgens de gemeente niet. De Raad constateert na bestudering van foto's dat er geen duidelijke paden te zien zijn. En daarmee dus ook geen wegen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie