Afbeelding
Koninklijke Landmacht

Grootste airborne-oefening sinds Tweede Wereldoorlog van start

2 september 2019 om 10:11 Historie Airborne herdenking en luchtlandingen Ede

EDE Na operatie Market Garden heeft Nederland nooit meer zoveel parachutisten gezien als 75 jaar na dato. In de week van herdenkingen rondom Market Garden, verzamelen ruim duizend parachutisten uit negen verschillende landen zich in Nederland voor de grote airborne-oefening 'Falcon Leap' (grote sprong). De oefening met NAVO-bondgenoten is gericht op verdere integratie op het gebied van luchtlandingsoperaties.

De oefening is onder leiding van 11 Luchtmobiele Brigade, binnen Defensie de specialist op snel inzetbare militaire troepen via de lucht. Erik Morren, woordvoerder van de luchtmobiele brigade noemt het uniek dat zoveel parachutisten mee doen aan de oefening: 'deze jaarlijkse oefening is voor ons belangrijk omdat airborne operaties nog altijd de snelste manier is om veel militaire troepen over een grote afstand te verplaatsen. Onze rode baretten zijn specialist op dat gebied en we willen onze procedures stroomlijnen met bondgenoten. Daarnaast herdenken we in deze week onze voorgangers die 75 jaar geleden hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid'.

Van 9 tot 13 september wordt er materieel aan parachutes gedropt boven Deelen en 't Harde. Dagelijks zullen tactische vrachtvliegtuigen van 336 Squadron uit Eindhoven de route richting het dropzone gebied vliegen. Vanaf 18 september zijn de eerste parachutisten zichtbaar boven de dropzone in Groesbeek. De gemeente Berg en Dal heeft een publieksevenement hiervoor georganiseerd. Op 21 september is de jaarlijkse herdenking van operatie Market Garden in Ede, naast massale droppings van parachutisten staat de dag aldaar vol met activiteiten rondom Operatie Market Garden.

De parachutisten worden ondergebracht op kazernes in Harskamp en Schaarsbergen. Een aantal landen neemt vliegtuigen mee voor de oefening, deze zullen hun thuisbasis op Vliegbasis Eindhoven vinden.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie