Afbeelding
Pixabay.com

64 homohuwelijken in de afgelopen negen jaar in Ede

3 september 2019 om 08:49 Mensen

EDE In de gemeente Ede zijn de afgelopen negen jaar in totaal 64 paren van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje gestapt. In totaal gaat het om 1,2 procent van het totaal aantal huwelijksverbintenissen of geregistreerd partnerschappen in de gemeente.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die vrijdag werden gepubliceerd. In de ruim negen jaar dat de cijfers werden geregistreerd werden er in Ede 27 verbintenissen tussen twee mannen en 37 huwelijken tussen twee vrouwen gesloten.

LANDELIJK Sinds 2010 kozen landelijk bijna 9000 vrouwenparen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Mannelijke koppels deden dit ruim 7400 keer. In deze hele periode werd 1,3 procent van de huwelijksverbintenissen gesloten tussen twee vrouwen, 1,1 procent tussen twee mannen. 

Sinds 1 januari 1998 is het voor homoseksuele paren mogelijk om een officiële verbintenis aan te gaan via het geregistreerd partnerschap. Pas sinds 2001 mogen koppels van gelijk geslacht met elkaar trouwen, al zijn de verschillen met een geregistreerd partnerschap tegenwoordig miniem. In de eerste twee jaar na de invoering van het homohuwelijk gaven meer mannen- dan vrouwenparen elkaar het ja-woord. Daarna stapten vooral vrouwenparen in het huwelijksbootje.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie