Afbeelding
Ted Walker
Column

Parachute en stier

4 september 2019 om 19:28 Lokaal/Column

Een gids vertelde zaterdag tijdens een battlefietstour het verhaal van de Slag op de Ginkelse Heide (september 1944). Ik ben niet mee geweest, maar de geïnteresseerden waren ongetwijfeld onder de indruk van wat er 75 jaar geleden in onze eigen omgeving is gebeurd.

Wel mocht ik Kees Methorst en zijn zoon Remco interviewen, omdat hun vader en opa Roel als twaalfjarig jongetje de oorlog had meegemaakt (zie artikel). Hij woonde vlakbij het strijdgebied, waar de kogels je bijna om de oren vlogen. Geen wonder dat je dan met je hele gezin de schuilkelder in vlucht. Maar dan nog…wat zullen het angstige uren zijn geweest!

Laat staan dat je als Engels soldaat met je helm, rugzak en geweer een vliegtuig uit springt, in het besef dat daar beneden de vijand op je wacht. Roel Methorst vond de volgende dag erna een parachute, ergens op de hei. De militair was weg. Wat is er door hem heen gegaan toen hij 's nachts in het luchtruim bungelde? Maakte hij een harde landing? Waar was hij nu? Veilig, of gevangen genomen? Omgekomen misschien? We weten het niet.

Afgelopen zondag maakte ik een lange wandeling over die zelfde hei en in het bos rond de Mossel. In een rustig stuk stond ik ineens oog in oog met een kolossale stier. Het pikzwarte rund met indrukwekkende horens stond op een meter of acht verdekt opgesteld tussen het groen. Ik schrok, maar de beleving was tegelijk heel mooi. Want hij kauwde rustig verder en ging nota bene lekker in het gras liggen. Alsof hij wilde zeggen: maak je geen zorgen, de rust is wedergekeerd.

Houden zo!

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie