Afbeelding
Freek Wolff

Dit gaat er gebeuren met kale muren parkeergarage Pathé Ede

7 september 2019 om 07:15 Kunst

EDE Bezoekers van de parkeergarage in de geluidswal bij de bioscoop van Pathé in Ede zien nu nog kale betonnen muren. Binnenkort prijken hier fleurige kunstwerken met afbeeldingen van films als Shrek en The Lion King.

Freek Wolff

,,In 2016 namen we het initiatief om een straatartfestival te houden, waarmee we de Bospoortunnel versierden. Dat was eigenlijk een eenmalige actie, maar doordat het een groot succes bleek, konden we in 2017 met graffiti-artiesten de Keesomtunnel mooi maken. Het meest imposante waren de zeventien meter hoge silo's bij de Riedel die we in 2018 konden verfraaien. En nu zitten we hier bij Pathé om de parkeergarage aan te pakken", steekt Xander van Soelen (32) van wal.

Hij is ambassadeur van streetart en projectleider van deze creatieve uiting bij Astrant (Poppodium Ede). Naast deze grote projecten is er in Ede ook streetart gemaakt bij speeltuin De Drie Essen, op het schoolplein van De Pantha Rei en op garageboxen.

AANVAL OP MUREN Een groep medewerkers zal gewapend met verfrollers een aanval doen op de muren, om een blauwachtige ondergrond te realiseren, zodat de artiesten op zaterdag 14 en zondag 15 september hun talenten kunnen botvieren in de parkeergarage. ,,De muren zijn binnen goed beschermd en bezoekers hebben de tijd om er eens rustig naar te kijken als je je auto hebt geparkeerd", zegt Bart van Schooten (43), theatermanager van Pathé. ,,Het maakt de muren levendig en we zijn heel trots dat we gastheer mogen zijn van dit streetartfestival."

De artiesten krijgen bijna carte blanche als het gaat om de afbeeldingen, waarbij ze zich laten inspireren door het thema film. ,,We geven wel mee dat de kunstenaars er rekening mee houden dat er ook veel kinderen naar de bioscoop komen en dus ook in de garage lopen. De inspiratie is eindeloos. Kijk alleen maar naar alle Disney- of Marvelfilms", aldus Van Schooten.

TWINTIG ARTIESTEN Van Soelen wijst ook op films als 'Star wars' of 'The Lord of the Rings', die bij uitstek kunnen inspireren en fraaie taferelen op kunnen leveren. De Edenaar zag indrukwekkende werken op muren bij een bouwput in Arnhem, met comicfiguren als Spiderman en de Hulk.

,,Iedereen heeft wel een filmfavoriet. Zo'n twintig artiesten kunnen in Ede hun hart ophalen op muren van vijf tot tien meter breed. Perfect canvas eigenlijk. Er komen er vier uit Spanje en één uit Duitsland. Uit Ede doen Vincent ('Combo'), Eddie Ruttenfrans en ik zelf mee."

CREATIEVE PROCES De graffiti-werken komen voorlopig op de begane grond en de eerste kelderverdieping. Tijdens het weekend kunnen liefhebbers gratis in de garage komen kijken naar het creatieve proces van de artiesten. ,,Het wordt vast een succes en dan kunnen we volgend jaar aan de slag op de derde verdieping."

Van Soelen wijst ook op de streetart-expositie die in de maand september op zaterdag en zondag te zien is in Huis Kernhem (van 12.00 tot 17.00 uur). Hier stellen zo'n twaalf artiesten hun werken tentoon die in het verleden meededen aan de festivals. ,,Het is echt een kunstvorm geworden."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie