Meesterpianist Severin von Eckardstein opent op zaterdag 21 september het nieuwe concertseizoen van de Edesche Concertzaal.
Meesterpianist Severin von Eckardstein opent op zaterdag 21 september het nieuwe concertseizoen van de Edesche Concertzaal. Shane Shu Michel Cupido

'Elk concert een avontuurlijke reis'

16 september 2019 om 06:07 Podiumkunsten

EDE Pianist Severin von Eckardstein geeft op zaterdag 21 september de aftrap van het nieuwe seizoen van de Edesche Concertzaal. Daarmee begint hij ook aan zijn artist in residency van de Edesche Concertzaal.

,,Het is een groot voorrecht om mijn eigen voorkeuren te mogen programmeren", vertelt Von Eckardstein enthousiast. Daarom opent deze winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2003 het nieuwe seizoen graag met cellosonates van Beethoven, Mendelssohn en Prokofjev. Speciaal voor dit concert neemt hij de Koreaanse cellist Isang Enders mee.

ADEMBENEMENDE LANDSCHAPPEN Severin von Eckardstein ervaart elk concert als een avontuurlijke reis. ,,Ik wil de mensen door adembenemende muzikale landschappen voeren en zo misschien wel vergeten ervaringen naar boven halen", vertelt de meesterpianist.

Of dat lukt hangt natuurlijk ook van het publiek af. ,,Voor sommigen is het genoeg als ze zich door een virtuoos stuk laten imponeren, of zich laten meevoeren door een mooie melodie. Het ideaal voor mij zou zijn dat ieder concert een nieuwe reis is. Een reis naar een onbekend land, waar je je kunt onderdompelen in de bijzondere architectuur, of bloemen ziet die je thuis niet hebt."

GROOT VOORRECHT Het bereiken van dat ideaal stelt Severin von Eckardstein zich tot doel als artist in residence van de Edesche Concertzaal. ,,Ik voel me bijzonder vereerd met deze rol. Het is een groot voorrecht om je eigen voorkeuren te mogen programmeren."

Dat betekent dat er een aantal persoonlijke keuzes van Von Eckardstein de revue passeren. ,,Natuurlijk klinken er klassiekers van onder anderen Beethoven en Schumann, maar die verbind ik met ander repertoire, zoals pianomuziek van de Rus Nikolaj Medtner. Dat doe ik niet op een intellectuele manier. Voor mij is muziek nooit intellectueel. Het verband tussen het ene en het andere stuk zie ik als een vloeiende lijn."

INSPIRERENDE PLEK Severin von Eckardstein kijkt uit naar zijn tijd als artist in residence van de Edesche Concertzaal. ,,Ik heb al een paar keer in de Edesche Concertzaal gespeeld, dus ik ken de ruimte vrij goed, evenals de schitterende Bösendorfer Imperial. De zaal is intiem en backstage is het altijd gezellig. Voor mij is het een inspirerende plek om te zijn!"

Meer van Severin von Eckardstein horen? Op 24 januari speelt hij zijn solorecital. Op 25 april besluit Severin het seizoen samen met celliste Quirine Viersen en fluitist Aldo Baerten. Met de serie 'De keuze van Severin von Eckardstein' boeken belangstellenden deze drie concerten (inclusief openingsconcert) met korting. ,,Wil je nog meer bestellen, stel dan met MijnSerie je eigen concertserie samen. De korting kan oplopen tot 32,5 procent. Kies uit het complete aanbod de mooiste concerten uit en bestel ze direct. Of maak er een origineel cadeautje van. Het kan allemaal met MijnSerie. Zo geniet je nog meer van je favoriete muziek", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

KAARTEN BESTELLEN Losse kaarten bestellen van de serie 'De keuze van Severin von Eckardstein' of MijnSerie kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie