Afbeelding
Freek Wolff

Ede verkoopt monumentaal boerderijtje

10 september 2019 om 15:20 Historie

EDE Het gemeentebestuur verkoopt het monumentale boerderijtje aan de Driehoek 32 in Ede. Het pand werd in 1975 van de Vereniging Oud Ede voor één gulden overgenomen, waarbij drie voorwaarden zijn gesteld bij het in gebruik nemen/invulling van het pand: in goede staat houden als rijksmonument; beperkte openstelling; passende bestemming.

Uiteindelijk is de gemeente Ede overgegaan tot verkoop van de boerderij. ,,Waarbij we recht doen aan de afspraken die verwoord zijn in de leveringsakte. De kopers zullen ervoor zorgen dat de boerderij een passende invulling krijgt die recht doet aan de gewenste openstelling van Stichting Oud Ede", zo luidt de toelichting van wethouder Lex Hoefsloot.

,,Een wens is dat Edenaren dus toegang behouden, dus moet er zo nu en dan sprake zijn van openstelling. In elk geval tijdens Monumentendag, maar ook een paar andere dagen in het jaar. Dat is besproken met de kopers. Want het is een heel bijzonder, karakteristiek gebouwtje."

Het boerderijtje stamt vermoedelijk uit de achttiende eeuw en heeft een hoogrieten wolfdak. Verder heeft het een gepleisterde voorgevel, vensters met onderluiken en schuiframen met kleine roedenverdeling. De achtergevel heeft gepotdekselde houten delen. Het boerderijtje staat op steenworpafstand van het gemeentehuis en vlakbij het winkelhart van de Grotestraat bij de grote Oude Kerk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie