Afbeelding
Corn. Hartgers / collectie Hartgers

Buurtspraak Ede op Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

12 september 2019 om 14:37 Evenementen

EDE De Buurtspraak van de Buurt Ede en Veldhuizen is al jaren bekend in Ede en wordt nu ook erkend in Nederland. Om de instandhouding van deze vorm van cultuur samen te vieren, organiseert de Buurt een Buitengewone Buurtspraak op donderdag 19 september.

Tijdens dit evenement zal de bijschrijving op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland formeel plaatsvinden en wordt met de aanwezige geërfden en geïnteresseerden deze mijlpaal voor de Buurt gevierd.

VIEREN ,,Wij willen dit met zoveel mogelijk mensen vieren en daarom hopen wij iedereen op 19 september vanaf 19.30 uur te mogen verwelkomen in de theaterzaal van Cultura in Ede," zegt Buurtrichter Geen Broere.

TRADITIE ,,In de huidige tijd van het vooruitkijken en steeds sneller vernieuwen, is het belangrijk om je te realiseren hoe dit alles tot stand is gekomen", stelt Broere ,,Zo kan de plek waar je geboren bent of waar je nu woont al lange tradities hebben. De Buurt Ede en Veldhuizen, waar in 1360 al over gesproken werd, heeft zo een bijzondere traditie. In deze buurt, en anderen zoals deze, is eertijds de democratie zoals wij deze nu kennen namelijk tot stand gekomen."

BIJZONDER In deze 'oerdemocratie' kwamen mensen minimaal eenmaal per jaar bij elkaar om in een Buurtspraak samen te beslissen over gezamenlijke stukken grond, regels en het onderhoud van de Buurt. ,,Wat bijzonder is aan de Buurt Ede en Veldhuizen, is dat de buurt nog bestaat en deze Buurtspraak nu nog plaatsvindt. Dit is zelfs zo bijzonder dat onze Buurtspraak erkend is als Cultureel Immaterieel Erfgoed Nederland."

SCHAKEL ,,Immaterieel erfgoed is voor de buurt de schakel tussen heden, verleden en toekomst," meent Broere. ,,Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties."

AANMELDEN Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via buurtspraak2019@gmail.com. De Buitengewone Buurtspraak wordt van 20.00 tot 22.30 uur gehouden in de theaterzaal van Cultura. 

TRADITIONELE BUURTSPRAAK Naast de Buitengewone Buurtspraak staat er op donderdag 19 september ook een traditionele buurtspraak in de agenda. Deze wordt van 10.00 uur tot 12.30 uur in de Edesche Concertzaal gehouden, met een inloop vanaf 9.30 uur. Documenten voor de Buurtspraak 2019 zijn online beschikbaar via buurt.ede-en-veldhuizen.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie