Directeur Jos van Ginkel en Meta Moerman, voorzitter van de Vereniging van Vrienden van het Kijk en Luistermseum bij de opening van de expositie 'Zij/Hij gekleed
Directeur Jos van Ginkel en Meta Moerman, voorzitter van de Vereniging van Vrienden van het Kijk en Luistermseum bij de opening van de expositie 'Zij/Hij gekleed Ton Lakerveld

Zij/Hij gekleed, nieuwe wisseltentoonstelling in het Kijk en Luistermuseum

14 september 2019 om 11:07 Recreatie Deel je nieuws

De nieuwe wisseltentoonstelling van het Kijk en Luistermuseum gaat over kleding van vrouwen en mannen, rond 1900. De expositie is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Kijk en Luistermuseum en kwam tot stand in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Bennekom.

 

Sinds mensenheugenis speelt kleding een belangrijke rol, om je warm te houden of te beschermen, maar ook om je te onderscheiden van anderen. Aan het uniform herken je bijvoorbeeld de politieagent, de buschauffeur en de hulpverlener van de ambulance, maar ook als mensen geen uniform dragen bepaalt hun kleding wie ze zijn of waar ze mee bezig zijn.

Honderd jaar geleden waren er nog veel meer uniforme drachten; denk aan dienstmeisjes, bakkersknechten, maar bijvoorbeeld ook weeskinderen en kloosterlingen.

Verschil in stand was toen ook duidelijk af te lezen aan de manier van kleden.

Met name in de hogere standen golden allerlei kledingregels en modevoorschriften. Mannen droegen broeken, vrouwen droegen rokken; zó hoorde het. De opkomst van de fiets heeft daar verandering in gebracht. Vrouwen gingen broeken dragen om zich makkelijk op het rijwiel te kunnen verplaatsen, maar lange tijd was dit niet comme il faut.

Voor wie arm was, bestond ’mode’ niet. Je was blij als je kleren hád; ‘schoon en heel’ was al geweldig.

Tegenwoordig moet kleding vooral lekker zitten en er leuk uit zien. ‘Casual’ gekleed gaan heet dat; vroeger was dit type gemakskleding alleen bedoeld voor sport en andere vrijetijdsbesteding.

In een vrij land als Nederland heeft iedereen in principe het recht zich naar eigen inzicht te kleden, wat anderen daar ook van vinden.

Tot voor kort stond er in het Burgerlijk Wetboek geen wet over kleding. Er stond alleen dat men in het openbaar geen aanstoot mag geven. Sinds 1 augustus van dit jaar is daar verandering in gekomen met de Wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’, in de volksmond boerkaverbod genoemd.

En de verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. Dat zie je ook in de kledingmode. In tijden van #MeToo en #HeForShe kijken we terug en vragen ons af hoe die genderverschillen historisch gevormd zijn?
 

Heel blij is het museum met de schenking Van de Vrienden van het Kijk en Luistermuseum: nieuwe poppen, die als echte ‘museummannequins’ de kledingcollectie showen.

De tentoonstelling ‘Zij/Hij gekleed’ duurt tot en met 30 november.

 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie