Afbeelding
Gemeente Ede

Nog onduidelijkheid over haalbaarheid duurzaamheidsdoelen WFC

16 september 2019 om 15:53 Nieuwbouw World Food Center en Experience

EDE Het milieueffectrapport voor het World Food Center (WFC) in Ede maakt nog niet duidelijk in hoeverre de ambities op het gebied van duurzaamheid met de voorgenomen maatregelen haalbaar zijn. Ook is nieuw onderzoek nodig naar maatregelen om stikstofuitstoot te beperken. Op deze punten na geeft het rapport een goed beeld van de milieueffecten. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) in haar advies over het milieueffectrapport.

De gemeente Ede had de Commissie m.e.r. gevraagd de inhoud van het rapport te beoordelen.

AMBITIES Voor het World Food Center in Ede heeft de gemeente duurzaamheidsambities op gebied van energie, duurzame mobiliteit, klimaatadaptatie en circulaire economie geformuleerd. Het milieueffectrapport beschrijft per thema maatregelen om die ambities te halen, maar beschrijft niet in hoeverre de maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen en hoe deze worden gewaarborgd in de toekomst, aldus de Commissie. Zij adviseert de maatregelen concreet te maken en om een monitorings- en evaluatieplan op te stellen.

STIKSTOF Daarnaast wijst de Commissie erop dat het plan door de uitspraak van de Raad van State op 29 mei geen gebruik meer kan maken van het Programma aanpak stikstofdepositie (PAS). Dit betekent dat er onderbouwd moet worden dat het plan geen negatieve effecten op beschermde natuurgebieden in de omgeving heeft. 

De gemeente Ede wil rond het oude kazerneterrein Maurits-Zuid het World Food Center ontwikkelen, met ruimte voor onder meer woningen en bedrijven. Het plan is beschreven in een structuurvisie. Voordat de gemeenteraad over de structuurvisie een besluit neemt, zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie