Afbeelding
ANP Foto/Olaf Kraak

Veel minder zwerfjongeren in Ede

17 september 2019 om 15:28 Mensen

EDE Het aantal zwerfjongeren in Ede daalt fiks. Waren er in 2018 bij de start van het zogenaamde project 'Bemoeizorg' 45 zwerfjongeren, is het aantal zwerfjongeren intussen gedaald naar 19 zwerfjongeren.

Jan de Boer

Ede sloot zich aan bij het speciale project, omdat de gemeente dacht door het grote aantal zwerfjongeren niet zelf de aanpak van de zwerfjongeren aan te kunnen. Ede gaat zich volgens wethouder Peter de Pater nu duizenden euro's op jaarbasis te besparen door de aanpak onder te brengen bij de gewone aanpak. ,,Met het evaluatiemoment van nu constateren we dat de aanpak van de zwerfjongeren met de reguliere manier kan worden gedaan," aldus De Pater.

Bemoeizorg, een samenwerkingsproject van Iriszorg en het Leger des Heils, hanteerde geen rigide instantie- en tijdsgrenzen, maar keek naar de praktijk en ondersteunde jongeren op straat, om ze te leiden naar instanties, woonplek, werk, studie en inkomen.

12.400 jongeren in Nederland ervaren het zwerven dagelijks en dragen elke dag een zware last. Ze missen veel kansen in het leven. Zij hebben geen woonruimte. Geen thuis. Meestal geen werk of opleiding. Het gaat om zwerfjongeren, die zelf niet naar de reguliere zorg stappen. Ze zijn dakloos of thuisloos.

Een tweede categorie springt van bank naar bank in verschillende huizen van vrienden. Ze hebben geen eigen verblijfadres en ze slapen steeds ergens anders. Meestal hebben ze te maken met meervoudige problematiek op het gebied van financiën, wonen, verslaving of psychiatrie.

In 2018 waren er in Ede 45 zwerfjongeren die een zorgtraject in gingen. De zorg van 26 jongeren heeft Ede in dat zelfde jaar kunnen afsluiten. Die jongeren zwerven niet meer en hebben een plek gevonden waar ze verder kunnen met hun leven.

Volgens de Edese wethouder is er genoeg kennis over de zwerfjongeren. ,,We vermoeden niet dat er een categorie van zwerfjongeren in Ede is waar we geen zicht op hebben. Van tijd tot tijd melden zij zich bij het Leger des Heils."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie