Afbeelding
Pixabay.com

Wethouder in Ede verleent vergunning kleine bouwprojecten

18 september 2019 om 14:33 Nieuwbouw

EDE De gemeente Ede gaat voor kleine bouwprojecten onder strenge voorwaarden weer vergunningen verstrekken. ,,Ik vind het een godspe hoe het debat in Den Haag over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) nu verloopt", zegt Willemien Vreugdenhil. De wethouder pleit voor een integrale visie, met biodiversiteit vooraan in het proces.

Freek Wolff

De vergunningsverlening van bouwprojecten was tot stilstand gekomen na de uitspraak van de Raad van State over het PAS. Die bepaalde dat plannen geen extra stikstofuitstoot mogen veroorzaken wat nadelig is voor natuurgebieden. Met grote bouwstagnatie en schade in den lande.

De gemeente Ede gaat nu voor het bouwen van één woning, het ver- en uitbouwen van een woning, het ver- en uitbouwen van openbare gebouwen en het realiseren van 'bouwwerken geen gebouw zijnde' weer vergunningen verlenen. Het gaat om plannen die een zeer kleine mate van extra stikstof veroorzaken. De gemeente verbindt hieraan wel de voorwaarde dat zo veel mogelijke natuur inclusief en klimaatneutraal wordt ontworpen. Een nieuwe woning moet bijvoorbeeld energieneutraal zijn en bedrijven moeten een duurzaamheidsplan indienen bij hun verbouwplannen.

Het Edese college vindt dat de oplossing voor stikstofproblematiek niet alleen ligt in nieuwe regelgeving of het volledige stopzetten van ieder bouwplan. De wethouder: ,,We willen inwoners verleiden om biodiversiteit en klimaatdoelstellingen serieus in hun plannen te betrekken. Als iemand bijvoorbeeld een energieneutrale woning wil bouwen, komt dat voor een vergunning in aanmerking. We staan nu aan het begin, we willen een voortrekkersrol vervullen en gaan pionieren. Zo doen we ervaring op met deze nieuwe manier van ontwerpen."

Voor andere projecten die stikstofuitstoot veroorzaken kan de gemeente Ede op dit moment geen vergunning verlenen. Er liggen nu in totaal zo'n vijftig stuks stil. De gemeente is in afwachting van de ontwikkelingen in Den Haag. Een speciale commissie onder leiding van Johan Remkes adviseert eind september over de stikstofproblematiek. Het kabinet komt daarna waarschijnlijk met maatregelen. Het Edese college is het met minister Schouten eens dat fundamentele keuzes nodig zijn om de bronnen van stikstof te beperken. Ook zijn er herstelmaatregelen nodig in de natuur.

EMISSIE Tegelijk wil Vreugdenhil in Ede graag een nieuwe standaard introduceren. Om initiatiefnemers te verleiden tot natuurinclusief en klimaatneutraal ontwerpen. ,,Dat doen we in gesprek. In Ede zijn daar al mooie voorbeelden van als het gaat om agrarische stallen en fijnstof-emissie. Alle boeren zijn hier - bovenwettelijk en sinds twee jaar - verplicht om bij aanvragen de beste technieken in hun stal toe te passen om de emissie van fijnstof af te vangen. Die manier van vergunnen willen we uitbreiden naar ammoniak, geur en andere emissie, omdat we een integrale aanpak willen organiseren. Dus als de wetgeving zich richt op één stofje, heeft dat bijkomende schade tot gevolg. Bekend is de problematiek rond fijnstof, omdat de focus alleen op dierenwelzijn kwam te liggen.

Als we dit met stikstof net zo doen, worden we morgen weer met een ander probleem geconfronteerd. Daarom pleiten we voor een integrale aanpak bij de vergunningverleningen. Daarbij zitten onze ecologen vooraan in het werkproces, om natuurinclusief te ontwerpen. Want zo herstellen we biodiversiteit." Hiermee kleurt het gemeentebestuur juridisch buiten de lijntjes, maar het college heeft de stellige overtuiging dat zij op die manier netto een nieuwe standaard neerzet voor het herstel van de biodiversiteit.

Vreugdenhil is optimistisch over de kans van slagen. Ze verklaart dat zij heel dicht bij het vuur zit als het gaat om de commissie Remkes. ,,De leden worden direct gevoed vanuit onze regio. Bovendien hebben we ervaring opgedaan met vergunningverlening bij stallen en die zijn tot nu toe overeind gebleven. Er is dus nog geen negatieve precedentwerking als het gaat om oefenen met fijnstofproblematiek. Ten derde blijf ik nadrukkelijk roepen dat we moeten stoppen met het juridiseren van de natuur. Want het gevolg is dat de discussie gaat over claims, risico's en afwentelen. We hebben ecologen nodig die verstand hebben van de bodem en habitattypen. Als we zo nadenken over ons ontwerpproces brengen we de doelstelling van biodiversiteit dichterbij."

ROOD VLEES Vreugdenhil wijst op de grote schadegevolgen die door de vertraging zijn ontstaan. Grote bouwbedrijven kopen intussen veel grond op, om te anticiperen op compensatie. Daarnaast zijn er afboekingen van de grond, omdat de grondexploitatie vertraagt. Hierdoor roept de rijksoverheid reeds een fonds in het leven om dit vlot te trekken. Ecoloog Carlo van Rijswijk verklaart dat de biodiversiteit achteruit holt, met insecten en vlinders voorop. ,,Voor bescherming moet je het hele landschap en de natuur in het oog houden en meewegen. Als je dat vroeg in het (bouw)proces meeneemt in je visie en begroting, bereik je meer, omdat je dan al natuurinclusief denkt. Zodat je niet later hoeft te reageren dat er van alles is misgegaan. Dat is de toekomst. Want we hebben jarenlang slechts een paar soorten beschermd en nu zie je dat het hele systeem in elkaar stort. Dat moet stoppen. Als we dat niet binnen een paar decennia doen, zijn we het kwijt", aldus Van Rijswijk.

VERDRIETIG Hij vindt dat alles samen op kan gaan, voor een maximaal effect. Het is de wethouder uit haar hart gegrepen. Ze wordt er verdrietig van hoe het debat over de PAS verloopt, waar ze ziet dat klassieke scheidslijnen grimmiger neergezet worden. ,,Stukken rood vlees worden de arena in gegooid, die dan 'aan de andere kant' weer hele heftige emoties oproepen. Ik vind dat in ons land echt een godspe! We moeten mét elkaar nadenken over de toekomst. Dan boeit het niet van welke partij je bent. Het kan niet meer zo zijn dat wij aan onze kinderen en kleinkinderen uit moeten leggen dat we in 2019 vooral heel erg met ons ego, onze partijkleur en juridische uitmuntendheid bezig waren. En dat je dan moet zeggen: 'Sorry, daardoor is ons land en de biodiversiteit nu een puinhoop'."

Vreugdenhil vindt overigens ook dat Nederland zich blind staart op de PAS, terwijl er een internationale deal is afgesloten, waarmee ons land allerlei producten importeren, waarvoor hele regenwouden worden afgebrand. ,,Dat is een veel groter probleem. En dan denk ik: wie houden we nu voor de gek?"

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie