Afbeelding
Gemeente Ede

Airborne-landmark officieel onthuld

18 september 2019 om 15:33 Historie Airborne herdenking en luchtlandingen Ede

EDE Op de Ginkelse Heide in Ede is woensdagmiddag het landmark 'Vensters op het verleden' officieel onthuld. Dit gebeurde precies 75 jaar nadat in 1944 de eerste para's landden op de heide. De handeling werd verricht door veteraan John Jeffries, samen met een lid van het Kindercollege van de gemeente Ede. 

Dit landmark wordt het startpunt voor routes die langs bijzondere plekken uit de Tweede Wereldoorlog leiden en moet bezoekers zo uitnodigen om meer te weten te komen over de bezetting en bevrijding.

WAARDEVOL ,,Een historisch moment op een historische dag. Wat hier precies 75 jaar geleden is gebeurd, kunnen we nu dagelijks beleven en herdenken", vertelt burgemeester René Verhulst. ,,Met dit landmark kijken we terug, maar ook vooruit. En we beseffen: dat wij in vrijheid kunnen leven, vrij keuzes kunnen maken en ook de mogelijkheid hebben om in vrijheid te kunnen herdenken. Dat is zeer waardevol. Laten we dat nooit vergeten en mede door dit landmark ook die waarde van vrijheid doorgeven aan onze kinderen."

HERINNERINGSTOERISME Wethouder Peter de Pater: "Bij Dropzone Ede gaat het om onze landmark en om de verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Ede en in de regio. Het landmark vertelt het verhaal van de luchtlandingen en is een verrijking van ons herinneringstoerisme, als startpunt voor bijzondere verhalen en plekken in Ede en de regio."

Edenaren konden eerder dit jaar stemmen op verschillende ontwerpen. 'Vensters op het verleden' van ontwerper Karin Colen kreeg toen twee derde van de bijna vijfduizend uitgebrachte stemmen. 

AIRBORNEHERDENKING Ook de rest van de week staat geheel in het teken van 75 jaar Market Garden, met als hoogtepunt de airborneherdenking en de luchtlandingen op zaterdag 21 september. Bekijk het programma hier

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie