Burgemeester René Verhulst onthulde in juli bij café Harvest een schildje met gedragsregels voor Edese horecazaken.
Burgemeester René Verhulst onthulde in juli bij café Harvest een schildje met gedragsregels voor Edese horecazaken. Ted Walker
Reactie op column:

'Horeca Ede gaat voor veilig en gezellig uitgaansleven'

20 september 2019 om 11:17 Opinie

EDE Wij als Stichting Horecabelangen Ede Centrum zijn geschrokken van de door Ede Stad.nl gepubliceerde column met als kop 'Discrimineert de Edese horeca?'.

Als horeca-ondernemers herkennen wij ons niet in het in de column van Jos van der Panne geschetste beeld dat een discriminerend deurbeleid zou worden gevoerd op het Museumplein. Als een bezoeker aan de deur de toegang wordt geweigerd, dan is dat bijvoorbeeld omdat hij/zij zich eerder heeft misdragen of zich ter plekke misdraagt. We willen geen herhaling van wangedrag, maar juist een gezellig uitgaansleven. Als een bezoeker geweigerd wordt, is dat altijd en alleen met een goede reden.

POSITIEVE RESULTATEN Sinds begin dit jaar zijn wij als horeca-ondernemers, samen met politie, gemeente, bewoners en uitgaanspubliek, het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan (KVU) gestart. Doel van dit project is gezellig en veilig uitgaan in Ede. In dit project werken deze groepen nauw met elkaar samen.

Inmiddels zijn al een hoop positieve resultaten behaald. Samen met politie, gemeente, bewoners en uitgaanspubliek, want wij als horeca zouden dat alleen niet voor elkaar krijgen. Voorbeelden zijn de campagne ID-fraude, collectieve huis- en gedragsregels en de invoering van de WhatsApp-groep Veilig Uitgaan, waardoor de lijnen (nog) korter zijn geworden. Het effect is betere communicatie en samenwerking met elkaar.

ANTI-DISCRIMINATIE Bij een weigering aan de deur wordt indien nodig de politie betrokken. Samen optreden vinden wij belangrijk. De politie heeft nauw contact met de Stichting Art.1 Gelderland-Midden (anti-discriminatiebureau). Als een klacht binnenkomt met betrekking tot artikel 1, dan wordt deze onderzocht door de politie en deze stichting. Daarnaast heeft iedereen het recht om bij de politie aangifte te doen, als hij of zij zich gediscrimineerd voelt. 

PORTIERS De portiers hebben samen met de ondernemers en politie een belangrijke rol in de veiligheid van het uitgaansleven. Vooral in preventief opzicht, zoals het sussen van onrust en voorkomen van incidenten. Dit doen onze portiers op een vriendelijke, correcte wijze en soms, als de spanning oploopt, is heel duidelijk zijn vooral de juiste manier.

Onze beveiligers zijn allen gediplomeerd en volgen herhalingscursussen en trainingen, speciaal gericht op juiste handelswijzen en toepassen van de afgesproken regels.

Ons doel is een veilig uitgaansleven in Ede, waar jongeren gezellig op stap kunnen gaan!

Reageren op dit artikel? Mail naar ede.stad@bdu.nl.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie