Afbeelding
Ted Walker

Wethouder Leon Meijer springt: 'Er is nu geen brand of oorlog'

20 september 2019 om 17:31 Historie

EDE Hij maakte de tandemparachutesprong omdat hij wilde ervaren wat de soldaten meemaken die dit ieder jaar doen. ,,Ik realiseer me goed dat dit in schril contrast staat met wat de parachutisten deden die sprongen om ons land te bevrijden. En dat het ook anders voor mij is dan voor de soldaten die nu tijdens de herdenking springen. Maar ik wilde toch eens ervaren hoe het voelt als die klep open gaat'', vertelt wethouder Leon Meijer als hij nog maar net op de grond staat.

Ted Walker

De sprong uit een militair vliegtuig zou eigenlijk vorig jaar plaatsvinden, maar toen liet men het idee waaien. Het weer was te onstuimig om de sprong veilig te laten verlopen. Met die ervaring in zijn achterhoofd, hield Meijer de hele afgelopen week het weer nauwlettend in de gaten. Pas vrijdagochtend was de wethouder er zeker van; aan het weer gaat het in ieder geval niet liggen. Nog even wat instructies doorlezen; 'trek gemakkelijke kleding aan en neem je paspoort mee', en dat was het.

ERVARING Het vliegtuig waar vanuit Meijer sprong vertrok uit Eindhoven. De luchtdoop in een militair vliegtuig was een ervaring op zich. ,,Het opstijgen ging heel erg snel'', vertelt Meijer verder. ,,Het zijn vliegtuigen die gemaakt zijn om vanaf een korte startbaan de lucht in te kunnen gaan. Vervolgens hadden we prachtig zicht op Brabant. Al snel doemde de Waal en de Rijn op, en dan weet je; het gaat zo gebeuren. Of ik toen gespannen was? Nee op dat moment nog niet.''

EVEN ENG Ook toen de klep aan de achterzijde van het vliegtuig open ging voelde de wethouder nog geen grote spanning. ,,Je bent dan bezig en denkt aan je instructies. Één tikje op je schouder; armen omhoog. Twee tikjes; armen naar binnen. Ondertussen zag ik de atletiekbaan van Climax, de Sysselt en dacht ik bij mezelf; o, dit is mooi, dat is Ede. Op enig moment schuifelden we steeds verder naar voren en kwam er ineens die duw in mijn rug. Het moment dat de parachutist aan wie ik gekoppeld was naar buiten sprong. Daar schrok ik even van, maar niet zo erg als van het moment dat hij in de lucht op zijn rug draaide zodat we nog even konden zwaaien naar het steeds kleiner wordende vliegtuig. Dat was echt wel even eng.'' 

WAARDERING De dertig seconden durende vrije val die volgde genoot Meijer volop. ,,Voor mij was het onder deze veilige omstandigheden verder een prachtige ervaring. Maar ik heb er wel daadwerkelijk bij stil gestaan hoe het moet zijn geweest voor de mensen die ons hebben bevrijd. Ik herkende Ede, er was geen brand, geen oorlog. Toen bij onze bevrijders de klep van het vliegtuig open ging, hadden zij geen idee waar zij naartoe sprongen. Dat gevoel even te mogen ervaren heeft mij nog meer waardering en respect gegeven voor onze bevrijders. Of ik nog eens een parachutesprong zal maken? Dat zou best wel eens kunnen, want dit smaakt naar meer'', aldus wethouder Leon Meijer. Een foto maken van een landende wethouder zat er helaas niet in. Waar het beeld was dat hij rond 14.20 uur op de Ginkelse Heide zou landen stond hij ruim voor twee uur al veilig met beide benen op de grond. 

  

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie