Afbeelding
Sophia van den Hoek
BUREAU SPOTLIGHT

'Foodvalley? Iets met eten, meer weet ik niet'

22 september 2019 om 11:11 Maatschappelijk

EDE Op de redactie van Bureau Spotlight in Ede prijkt op een banner de slogan: ‘Onderzoek in de regio Foodvalley’. Dat laatste woord vangt onze aandacht. Het staat er al een tijdje, maar wat is de Foodvalley eigenlijk? Wat gebeurt daar? En wat levert het de inwoners op? Bureau Spotlight gaat de komende maanden op zoek naar antwoorden.

Mirjam Wolff en Lars Regeer

Kraampjes met eten, groente en fruit, een geur van vis en af en toe een onverstaanbare roep waarin woorden als ‘korting’ of ‘kopen’ in voorkomen of synoniemen daarvan. Het is markt in Ede. We bevinden ons midden tussen het voedsel. Wat ons betreft een uitstekende plek om te peilen of de inwoners weten wat de Foodvalley inhoudt. Zelf komen we oorspronkelijk niet uit deze regio, verklaart dat onze onwetendheid? Wellicht is de Foodvalley inmiddels een begrip voor de inwoners in Ede en voelen zij zich verbonden met de 'voedselvallei'.

GESLOTEN DEUREN Het eerste interview vat het algemene beeld van die middag goed samen. ,,Iets met eten, maar daar houdt het eigenlijk mee op”, luidt het antwoord van een Edenaar. Hij is niet de enige voor wie het bij gokken blijft. Mensen die we spreken hebben weinig of helemaal geen idee over het bestaan en functioneren van Regio Foodvalley. Ook de groenteboer, die zelf actief is in de foodwereld, tast in het duister. Volgens hem vinden activiteiten van de regio vooral achter gesloten deuren plaats: ,,Ik krijg er weinig van mee. Het zou interessant zijn als er meer informatie over dit onderwerp naar buiten wordt gebracht.”

Jolanda Wauben, communicatieadviseur van Regio Foodvalley omschrijft het als een samenwerking tussen lokale overheden in de regio, ondernemers en onderwijs- en kennisinstellingen.

,,Regio Foodvalley investeert onder meer in wonen, werken, bereikbaarheid en onderwijs. De regio focust zich op het thema (agri)food, de omgeving kent immers veel voedselproductiebedrijven. Daarnaast heeft de regio een groot cluster van onderwijs- en kennisinstellingen dat gespecialiseerd is op het gebied van voeding.''

VER-VAN-MIJN-BED Veel inwoners die wij spraken hebben een vaag beeld over Foodvalley. Het grote verschil zit in de tastbaarheid, denkt Wauben. ,,Wat een gemeente voor de burger doet, is direct zichtbaar. Denk aan het aanvragen van een paspoort of aan het repareren van een lantaarnpaal. De resultaten van Regio Foodvalley zijn niet meteen zichtbaar voor de burger. Zo worden regionale woningbouwafspraken gemaakt of wordt gezamenlijk beleid bepaald voor de invulling van een bedrijventerrein. Voor een burger kan dat overkomen als een ver-van-mijn-bed-show.”

OPROEP De komende periode brengt Bureau Spotlight het ecosysteem dat de Foodvalley heet in kaart. Wie runt de Foodvalley? En welke bedrijven zijn hierbij betrokken? Zomaar enkele vragen die we graag beantwoorden. Heb je zelf vragen, tips of ken je iemand die we moeten spreken hierover, dan komen we graag met je in contact. Je bereikt ons door te mailen naar bureau@bureauspotlight.nl.

Mirjam Wolff en Lars Regeer zijn journalisten van Bureau Spotlight, een nieuwe onderzoeksredactie in de regio Foodvalley. Spotlight is een samenwerking van BDUmedia, Omroep Ede en de School voor Journalistiek in Ede. Mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Beluister een podcast over Foodvalley en lees lokale onderzoeksverhalen op bureauspotlight.nl.

Wageningen University speelt een belangrijke rol binnen de Foodvalley.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie