Razan
Razan Mohan Dehne

Debatavond in Cultura Galerie met fotograaf Mohan Dehne

22 september 2019 om 12:15 Kunst Deel je nieuws

Op dit moment exposeert de fotograaf Mohan Dehne in de Cultura Galerie zijn project ‘Syrian Elsewhere’. In dit project, een samenwerking met journalist Rula Asad, portretteert Dehne Syriërs die zich vestigden in Europese landen nadat de revolutie uitbrak in Syrië in 2011. Dehne is al in 2000 uit Syrië gevlucht omdat hij zich niet langer veilig voelde in zijn eigen land. Vluchtelingen zijn door nood gedwongen hun bestaan achter zich te laten en een lange reis te maken naar veiligheid. Een zware keuze die van invloed is op de rest van hun leven. In het nieuwe land heerst een totaal andere cultuur en samenleving. Dit leidt tot vragen als ‘Wie ben ik en bij welke cultuur hoor ik? 

Mohan en Rula hebben contact gezocht met Syrische nieuwkomers in Nederland en andere West-Europese landen. Ze hebben hen vragen gesteld over wat veiligheid is, wat nodig is om je veilig te voelen en over de veranderingen in hun identiteit. En hoe deze beïnvloed wordt door de nieuwe cultuur.
Rula heeft de verhalen opgetekend en Mohan heeft een serie bijzondere portretfoto’s gemaakt. In de foto’s wordt de dubbele ‘verbondenheid’ tot uiting  gebracht door een driedimensionale verticale scheidslijn aan te brengen op de portretfoto die vervolgens weer tweedimensionaal wordt afgedrukt. De wisseling van twee- naar driedimensionaliteit is een metafoor voor de verandering in perspectief. Uiteindelijk gaat zijn project niet alleen over de invloed van migratie op de identiteit van Syrische nieuwkomers maar ook over de invloed van vluchtelingen op de Europese identiteit. 

Mohan Dehne: "Identiteit is geen statisch gegeven, het is continue in beweging. Migranten, die huis en haard achterlaten, laten ook een deel van hun ‘oude' identiteit achter. Migratie is een bijzondere vorm van het betreden van een nieuwe levensfase. Tussen de oude en de nieuwe ontstaat een transculturele ruimte, een ‘unsettled space’. Men weet nog niet hoe verder te gaan, waar of aan wie men zich kan aanklampen voor zijn of haar veiligheid.

Bij de expositie wil Mohan Dehne graag met u in gesprek gaan tijdens een debatavond op zaterdag 28 september om 19.30 uur. Hierbij komen onderwerpen aan bod als  vluchtelingen en veiligheid,  cultuur en identiteitsveranderingen.

Wilt u hier bij zijn dan graag aanmelden via dekunstfactorij@gmail.com.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie