Deskundige jury: v.l.n.r. mantelzorger Brenda Boon, directeur bedrijven Rabobank Rob den Hollander, bestuurder Cultura Gerry Poelert en wethouder Willemien Vreugdenhil
Deskundige jury: v.l.n.r. mantelzorger Brenda Boon, directeur bedrijven Rabobank Rob den Hollander, bestuurder Cultura Gerry Poelert en wethouder Willemien Vreugdenhil Jan Brunekreef

EHBM-koffer winnend idee bij brainstorm “Werk en mantelzorg combineren”

23 september 2019 om 11:41 Maatschappelijk Deel je nieuws

Op 17 september jl. presenteerden vier enthousiaste teams hun ideeën wat helpt om werk en mantelzorg te combineren. De deskundige jury stond onder leiding van wethouder Willemien Vreugdenhil. De jury koos voor de EHBM-koffer, wat staat voor Eerste Hulp Bij Mantelzorg. De brainstorm over het combineren van werk en mantelzorg werd georganiseerd door Stichting Werk & Mantelzorg, NOOS-Consultancy en Malkander.

 

“Wat was dit leuk om te doen” en “Een echte eyeopener voor me; ik had geen idee dat zoveel mensen te maken hebben met een zorgsituatie naast hun baan. Vooral niet wat dat kan betekenen.” Twee reacties van de deelnemers in de hal van de Rabobank Vallei en Rijn na afloop van het juryoordeel. Eén van de organisatoren, Renate Brunekreef van NOOS-Consultancy vertelt: “Er is nog weinig bewustzijn over dit onderwerp. Inmiddels combineert 1 op de 4 personen zijn/haar baan met mantelzorgtaken en dit aantal neemt snel toe vanwege de vergrijzing en toenemende zorgkosten”.

 

Oplossingen zijn eenvoudig te realiseren voor mantelzorgers en werkgevers

“Werknemers met mantelzorgtaken lopen soms helemaal vast en vallen uit doordat ze te lang alles alleen proberen te regelen”, licht Jan Jong, sociaal werker bij Malkander toe. “Om dat te voorkomen hebben we deze brainstorm georganiseerd voor werkgevers, mantelzorgers, ondernemers en HR-medewerkers. Oplossingen zijn vaak vrij eenvoudig te realiseren en met goede resultaten.”

 

Oplossingen bedenken en uitwerken in twee dagen

Tijdens de brainstorm is er door 25 personen, verdeeld over vier teams, hard gewerkt. De eerste dag bestond uit oriënteren op het thema. De deelnemers moesten een persoon voor ogen nemen voor wie je de oplossing bedenkt en daar drie mogelijke oplossingen voor bedenken en deze te toetsen in je omgeving. Op de tweede dag koos elk team het beste idee uit om verder uit te werken.

 

Wc-rol en koffer helpt zowel werkgever als werknemer

Het publiek koos voor het ludieke idee “De rol van mantelzorger”.  Het is een wc-rol met prikkelende uitspraken en vragen over werk en mantelzorg om het gesprek op gang te helpen binnen het bedrijf. De jury koos unaniem voor de EHBM-koffer. EHBM staat voor Eerste Hulp Bij Mantelzorg. Bedrijven krijgen een koffertje met usb-stick, waarmee met één druk op de knop toegang tot een overzicht met mogelijkheden waar een medewerker met mantelzorgtaken hulp kan krijgen. Denk aan gemeentelijke voorzieningen, opties vanuit de zorgverzekeraar of hulp door vrijwilligers. “Hiermee is zowel de werkgever als de werknemer geholpen”, aldus de jury.

In teams werd enthousiast gewerkt
Schetsen van de verschillende ideeën
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie