Afbeelding
Eigen

Consumentenprijzen stegen in augustus met 2,8 procent

21 september 2019 om 15:05 Overig

partner content

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de consumentenprijzen in augustus ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar gemiddeld met 2,8 procent zijn gestegen. Dat is 0,3 procent meer in vergelijking met de situatie in de julimaand. Voor het bepalen van dit percentage maakt het CBS gebruik van haar eigen consumentenprijsindex (CPI) die het prijsverloop aangeeft van een pakket aan goederen en diensten dat een gemiddeld Nederlands huishouden aanschaft. In dit indexpakket worden onder meer de kosten van zaken als dagelijkse boodschappen, kleding, huur, brandstof en verzekeringspremies meegenomen. De CPI is echter niet hetzelfde als het inflatiepercentage, want in dat percentage wordt ook rekening gehouden met de prijzen van onder meer koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud.

Met name woonlasten stegen sterk
Met het oog op de zomervakantie bleken vliegtickets en een verblijf in een bungalowpark in augustus van dit jaar duurder te zijn geworden ten opzichte van vorig jaar. Ook moest er in de augustusmaand in verhouding meer voor het aanschaffen van nieuwe kleding betaald worden. De meest significante prijsstijging was te zien op het vlak van huurwoningen. Bewoners van een sociale huurwoning die eigendom is van een woningcorporatie betaalden 2 procent meer huur dan in augustus vorig jaar. Een ieder die een soortgelijke woning in de vrije sector huurt kreeg te maken met een verhoging van 3,3 procent. Bij dit laatstgenoemde percentage is de inkomensafhankelijke opslag overigens buiten beschouwing gelaten.

Nederlandse prijzen stijgen drie keer harder dan gemiddeld
Naast de consumentenprijsindex stelt het CBS ook een Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) op waarin het indexpakket met goederen en diensten wordt vergeleken met soortgelijke situaties in andere landen in de eurozone. Uit de HICP over de maand augustus blijkt dat Nederland met een kostenstijging van 3,1 procent te maken heeft, terwijl dat in juli nog 2,6 procent was. In de eurozone bleef de prijsstijging over de hele breedte genomen in augustus beperkt tot slechts 1,0 procent, wat concreet betekent dat de prijzen in Nederland ten opzichte van de andere eurozonelanden drie keer zo hard zijn gestegen. Deze trend van duur buitenbeentje begon zich overigens al vanaf januari van dit jaar te ontwikkelen toen in ons land de btw en de energiebelasting werden verhoogd.

Geld besparen op vaste lasten
Met het oog op de huidige stijgende prijsontwikkelingen is het zonder meer verstandig om het maandelijkse kostenplaatje voor de noodzakelijke vaste lasten eens goed tegen het licht te houden om te zien of er op bepaalde punten extra euro's bespaard kunnen worden. Een van die steeds weer terugkerende kostenposten is de inboedelverzekering. Dit is een verzekering die bij veel mensen spreekwoordelijk onder in de la komt te liggen en jaar na jaar automatisch wordt verlengd, nadat deze eenmaal is afgesloten. Door deze verzekering en de eventueel veranderde omstandigheden thuis echter minstens een keer per jaar onder de loep te nemen, kan in de eerste plaats onderverzekering voorkomen worden. Daarnaast biedt de huidige inboedelverzekering vergelijken met die van andere aanbieders kans op het ontdekken van prijsvoordeel, zodat het mogelijk lonend is om te switchen naar een andere, goedkopere verzekeraar. Net als bij de

inboedelverzekering, is dit te doen met alle andere verzekeringen, boodschapkosten, abonnementen en telecomlasten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie