Container met 63 dialysemachines voor Indonesie

23 september 2019 om 16:05 Nieuws Deel je nieuws

Dankzij de intensieve medewerking met  Vidotrans relief transports Heerenveen, is vandaag  weer een container  met bijzonder waardevolle dialyseapparatuur verscheept naar de dialyseprojecten van Child Support Indonesia in Bandung en Batam. Maar liefst 63 goed werkende dialysemachines, 4 Reversed osmose machines en 5 dialysestoelen zijn zorgvuldig geladen door de vaste transporteur van Child Support Indonesia: Vidotrans relief transports.  In Bandung en Batam zijn inmiddels 160 machines in gebruik. Honderden patienten met nierfalen kunnen hierdoor verder leven en voor hun gezin zorgen. Door de hulp uit Nederland kunnen de behandelingen tegen  geringe kosten worden uitgvoerd. Voor diverse armlastige patienten zelfs gratis. De behandelingen in de centra van de Indonesische stichting YPAB ism Child Support Indonesia  worden ook vergoed door het ziekenfonds in Indonesia. De vergoeding is echter dermate laag dat het aanbieden van dialyse met zelf ingekochtte machines niet haalbaar is en de behandeling dus alleen weggelegd zou zijn voor  gefortuneerde patienten. 1 nieuwe machine kost ongeveer  Euro 20.000,-- - Euro 25.000,--, een  grote investering die samen met de verbruiksartikelen een te hoge prijs per behandeling zouden moeten opleveren.

In 1987 is de Edese  ex-huisarts Jan van den Berg samen met Ton Donkersloot (toenmalig dialysetecnicus Clara ziekenhuis Roterdam) en de Indonesische Nefroloog Rully Roesli , opgeleid in Groningen,  begonnen met het introduceren van dialysefaciliteiten in Indonesie. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een centrum van 100 dialyseplaatsen in Bandung en 48 op het eiland Batam, die door de tomeloze inzet van Prof.Dr.Roesli ,  Sri Soedarsono-Habibie en de apparatuur uit Nederland zijn uitgegroeid tot het grootste dialysecentrum van Indonesie . Verder zijn er diverse satellietcentra opgezet in overige provincies in Indonesie. Dr. Roesli is inmiddels hoogleraar nefrologie  in Indonesie.

De machines worden gedoneerd door ziekenhuizen in Nederland en Belgie. De technici in Indonesie zijn getraind in Nederland en Duitsland en worden al 32jaar begeleid door  Ton Donkersloot en diverse dialyse technici uit Nederland oa van Zhs. de Gelderse Vallei,die als vrijwilliger ter plaatse cursussen en trainingen verzorgen.

Het centrum in Bandung, vernoemd naar de moeder van de deze maand overleden ex-president  BJ Habibie, is officieel geaccrediteerd als dialysecentrum met opleidingsbevoegdheden voor technici, verpleegkundigen en artsen.

 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie