Blokfluitkwintet Seldom Sene speelt zaterdag 5 oktober muziek van het Engelse hof van Koning Henry VIII.
Blokfluitkwintet Seldom Sene speelt zaterdag 5 oktober muziek van het Engelse hof van Koning Henry VIII. Sarah Wijzenbeek

Engelse muziek in Edesche Concertzaal

26 september 2019 om 06:30 Muziek

EDE Blokfluitkwintet Seldom Sene en sopraan Klaartje van Veldhoven brengen zaterdag 5 oktober de muziek die aan het hof van de Engelse koning Henry VIII gespeeld werd tot leven. Weemoedige liederen en vrolijke dansmuziek van componisten als John Dowland, William Byrd en Henry Purcell. Muziektijdschrift Luister schrijft: ,,De vijf dames van Seldom Sene doen hun naam eer aan: uit hun rijke instrumentarium destilleren ze een zelden gehoorde schoonheid."

Seldom Sene brengt in de Edesche Concertzaal een prachtig programma rond het hof van de Engelse koning Hendrik VIII en zijn opvolgers. Het kwintet speelt muziek die daar geklonken moet hebben, met als gastsoliste sopraan Klaartje van Veldhoven. Blokfluitisten Stephanie Brandt en María Martínez Ayerza hebben meegewerkt aan haar eerste cd en nu doen ze samen met hun collega's van Seldom Sene hun eerste project met de sopraan. ,,Klaartje is heel zichtbaar in de oude-muziekscene. Ze doet verrassende dingen en haar stem past goed bij ons: haar klankkleur mengt mooi met die van blokfluiten", vertelt Martínez Ayerza.

LIEFDE, DOOD EN LEVEN Het concert bestaat uit liederen over allerlei thema's en tussendoor instrumentale dansen en fantasieën. De rode lijn is de ontwikkeling van ensemblemuziek in Engeland tijdens de zestiende en vroege zeventiende eeuw. Oud dus, maar niet gedateerd, vindt Martínez Ayerza. ,,De beleving van mensen is niet zo veel veranderd. De thema's die toen speelden, spelen nu ook. Liefde, dood, leven, spiritualiteit, morele keuzes.”

SELDOM SENE Seldom Sene is niet meer weg te denken van de oude-muziekpodia - in Nederland, maar ook daarbuiten. De collectie fluiten van het ensemble is enorm. ,,In totaal dicht bij de honderd”, schat Martínez Ayerza. ,,Maar blokfluitisten hebben nooit genoeg”, lacht ze. Dat is ook het mooie aan haar vak, vindt ze. ,,Je kunt verschillende rollen vervullen en allerlei stemmen spelen. In ons ensemble speelt niet één iemand overheersend de boven- of onderstem, verschillende persoonlijkheden spelen afwisselend de bovenstem.”

Zelf speelt Martínez Ayerza veel fluiten, zelfs de nogal omvangrijke subcontrabas, al doet ze dat alleen bij opnames, niet bij concerten. ,,Ik ben zo klein, dat ziet er belachelijk uit.” Hoeveel fluiten gebruikt ze in het programma? ,,Tien”, meent ze. ,,Soms duurt het inpakken en uitpakken langer dan het concert zelf...”

GILTBURG Meesterpianist Boris Giltburg verzorgt vrijdag 4 oktober een avond met muziek van Rachmaninov en Liszt. Vooral met Rachmaninov heeft Boris een bijzondere band. ,,De emotionele kracht kracht van zijn muziek is soms zo groot dat ze je als uitvoerder kan overweldigen", vertelt hij uit ervaring. Ook de luisteraars zijn keer op keer onder de indruk. ,,Boris Giltburg speelt als een acteur die razendsnel switcht tussen angst en bijtgrage agressie", vindt de Volkskrant. Dat geldt zeker voor de 'Preludes', op. 32 die Giltburg in de Edesche Concertzaal speelt. Ook speelt hij Liszts 'Études d'Exécution Transcendante'.

KAARTEN Bestel kaarten voor Boris Giltburg en Seldom Sene via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10,00 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur.

Kijk voor het hele programma op www.edescheconcertzaal.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie