Afbeelding
Bouchra Lahrech

Catering brengt culturen bij elkaar

24 september 2019 om 10:30 Maatschappelijk

EDE Chirine Belbachir, Mirthe Smidt en hun vriendin Safiye behaalden een tijdje geleden een ereprijs tijdens de wedstrijd ZomerOndernemer Food Valley. Hun prijs werd speciaal in het leven geroepen omdat het drietal als enige ging voor een sociaal ondernemerschap. ,,Als bedrijfje verzorgen wij halal en vegetarische maaltijden."

Jan de Boer

Tegenwoordig heeft het drietal samen met de 13-jarige Nadine Belbachir een eigen cateringbedrijf, Behind Fusion Mind. Het idee om aan de wedstrijd mee te doen kwam van Nadine. Zij mocht niet mee doen, omdat zij met haar 13 jaar te jong was. Alleen jongeren tussen de 15 en 22 jaar konden met het starten van een eigen onderneming worden geholpen. ,,Het was heel vervelend dat ik niet mee mocht doen. Ik had al het cateringbedrijfje Tajine Express. Ik kreeg opdrachten om eten te maken bij verjaardagen en feestjes", legt Nadine uit.

BASISELEMENTEN Tijdens de wedstrijd leerden de deelnemers de basiselementen van het ondernemen, zoals een bedrijfsplan schrijven, boekhouden, netwerken en klanten werven. Maar ze leerden ook meer over bijvoorbeeld marketing en social media. Het project begon met een driedaagse training. Tijdens wekelijkse terugkomdagen bezochten ze lokale ondernemers en kregen ze workshops, presentaties en rondleidingen.

Het project werd afgesloten met een feestelijke kick-out, waarbij de deelnemers hun bedrijf presenteerden voor een groot publiek. ,,Je leerde heel veel verschillende dingen. Hoe je moet ondernemen en boekhouden. We hebben superveel andere mensen ontmoet die met een bedrijf wilden beginnen. We konden elkaar helpen", herinnert Mirthe Smidt zich.

VERANTWOORDELIJKHEID Het drietal wil volgens Chirine Belbachir het cateringbedrijf gebruiken als middel om meiden van verschillende culturen samen te brengen door het eten en het koken, zodat ze meer verantwoordelijkheid krijgen. ,,Ook voor ontwikkeling en het netwerken voor later. Ik heb tijdens de cursus geleerd waar ik invloed op heb en waar ik geen invloed op heb. Invloed heb ik op hoe ik dingen aanpak. Ik heb beter geleerd hoe ik moet presenteren, dat vond in het begin best moeilijk."

Chirine Belbachir, Mirthe Smidt en Safiye zijn blij dat ze meededen aan de wedstrijd. ,,Het gaat ons helpen in de toekomst."  De eerste twee opdrachten heeft Behind Fusion Mind al op zak. Zo gaan zij eten verzorgen tijdens de themabijeenkomst 'Puber Brein' op 2 oktober in Cultura en het nationale integratiediner dat op 10 oktober wordt gehouden in Cultura. Het gaat Behind Fusion Mind niet alleen om de hapjes. Ze willen ook de discussie op gang brengen.

BUDDY FOOD De Edese meisjes zijn ook begonnen met Buddy Food. ,,Dat houdt in dat wij maaltijden gaan verzorgen voor oudere mensen die zelf niet zo goed meer kunnen koken. Dat kunnen zij op twee dagen in de week, op zondag en donderdag, krijgen. Samen met die mensen zijn wij van plan dat op te eten. Oudere vrouwen zullen helpen met het koken."

Wie belangstelling heeft, kan via behindfusionfood@gmail.com met hen in contact komen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie