Buurtrichter Geen Broere wil de jeugd betrekken bij de Buurt.
Buurtrichter Geen Broere wil de jeugd betrekken bij de Buurt. Bert Vos

'Weet waar je vandaan komt'

24 september 2019 om 13:51 Historie

EDE De Buurt Ede en Veldhuizen werd afgelopen donderdag formeel bijgeschreven op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Over de Buurt werd al in 1360 gesproken. Als het aan Buurtrichter Geen Broere ligt moet de jeugd ook zo veel mogelijk betrokken worden bij de Buurt.

Jan de Boer

Tijdens de jaarlijkse Buurtspraak op de derde donderdag in september waren veelal ouderen aanwezig. Dat is volgens Broere begrijpelijk, omdat die vergadering overdag wordt gehouden en jongeren dan andere verplichtingen hebben. ,,Ik heb een heel leuk, simpel contact met het jeugdcollege. Die weten nu best wel wat wij als Buurt zijn. De jongerenraad is moeilijker benaderbaar, met hun wil ik een afspraak maken om hen breed bij te praten wat de Buurt precies voorstelt. We proberen jongeren te bereiken. En met educatieprojecten naar scholen te komen."

VERHALEN De Buurtspraak heeft geen molen om te bezoeken, heeft geen tanks staan waar de jongeren in kunnen klimmen, zegt Broere. ,,We hebben alleen storytelling van de geschiedenis van Ede. Daar zitten hele verhalen van Ede in. Het kan ook heel saai zijn, dan moet je het leuk maken. Het is lastig de Buurt in de lespakketten van de scholen in Ede te krijgen. Lastig omdat er geen tijd is en omdat het onderwijspersoneel vaak geen binding heeft met Ede. Het personeel van de scholen kent het verhaal van de Buurt niet. Ook veel Edenaren niet, omdat het verhaal niet aan hen is verteld. Kortgeleden sprak ik iemand die al vanaf 1961 in Ede woont en zei 'ik heb nog nooit iets gehoord over de Buurt'."

Een paar maanden geleden sprak de Buurtrichter een man van 84 jaar oud, die z'n hele leven op de Maanderweg woonde en evenmin iets over de Buurt Ede en Veldhuizen had gehoord. ,,Hij kende het verhaal niet, z'n kinderen had hij het ook niet verteld en al helemaal niet aan z'n kleinkinderen. De geschiedenis mag niet verloren gaan. Het is belangrijk te weten waar je vandaan komt, wat er voor jou gebeurde in Ede. Buurt was een natuurlijk orgaan, daarna is de gemeente gekomen en die heeft onze taken overgenomen."

WILDWAL Nog geen honderd jaar geleden droeg de Buurt de laatste haar in eigendom toebehorende wegen over aan de gemeente. ,,In 1952 kreeg de gemeente de laatste grond van de Buurt. De geërfden van de buurt Ede en Veldhuizen onderhielden samen de wildwal, deden samen het wegonderhoud en de waterbeheersing. Dat is burgerparticipatie. Wat wij als Buurt toen deden is nu een nieuw fenomeen. Op de laatste Buurtspraak is afgesproken dat wij ons met natuur mogen bezighouden. Met de jeugd doen wij al de natuuropschoondag. Met meer dan vijfhonderd kinderen gaan wij 11 oktober weer de hei op. Daar vertellen wij ook het verhaal van de Buurt. Een PowerPointpresentatie van een half uur bereid de kinderen voor op waarom ze de heide schoonmaken. Het komt elk jaar voor dat kinderen uit Ede zeggen 'ik ben nog nooit op de heide geweest' Dat kan toch niet."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie