Afbeelding
Google Streetview

Telefoonweg wordt maximaal 30 kilometer per uur

24 september 2019 om 16:29 Verkeer en vervoer

EDE Samen met bewoners en winkeliers gaat de gemeente Ede aan de slag voor herinrichting van de Telefoonweg. Doel is om de bereikbaarheid van het centrum te verbeteren voor winkelend publiek, sluipverkeer te weren en de veiligheid te verbeteren. Het gemeentebestuur besloot daarom van de Telefoonweg een erftoegangsweg te maken, met een verlaging van de maximumsnelheid van 50 naar 30 kilometer per uur.

Het gaat dan om het stuk vanaf de rotonde Molenstraat, doorlopend over de spoorwegovergang tot en met een klein stuk van de Stationsweg. Op dit traject wordt de weg ingericht voor het directe woon- en werkverkeer. De gemeenteraad moet hierover nog wel een definitief besluit nemen.

Wethouder Peter de Pater van verkeer: ,,De wegenstructuur van Ede verandert. Denk aan de nieuwe Parklaan, maar ook een andere locatie voor het station Ede-Wageningen. Doorgaand verkeer hoort steeds minder thuis op de Telefoonweg. Een nieuw uiterlijk kunnen we combineren met meer verkeersveiligheid." 

Gemeente Ede ziet voordelen van een nieuw uiterlijk voor de Telefoonweg en de Stationsweg. Wethouder Willemien Vreugdenhil, die gaat over bevordering van een levendig centrum: ,,Minder doorgaand verkeer betekent meer ruimte voor bestemmingsverkeer. En dat zijn de bewoners, ondernemers en bezoekers van het centrum. Hen willen we ruim baan bieden."

Gesprek tussen gemeente, bewoners en centrumondernemers moet leiden tot plannen over hoe de wegen er uit komen te zien. Er is al wel geld gereserveerd voor aanpassing van de wegen. ,,Veel verkeer dat niet in het centrum hoeft te zijn, gebruikt de Telefoonweg om hier doorheen te sluipen. Daarom willen we die auto's weren en de straat bestemmen voor lokaal verkeer, met name voor fietsers en voetgangers. Dat gaan we doen door de Telefoonweg dus anders in te richten, zodat we doorgaande verkeer ontmoedigen om hier te rijden. Met als doel een gezelliger centrum", licht wethouder Leon Meijer nog toe. Dit gebeurt naar aanleiding van een wensenlijst van de gemeenteraad, waar dit plan er één van is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie