Buurtspraak 2019 Buurt Ede en Veldhuizen
Buurtspraak 2019 Buurt Ede en Veldhuizen Bert Vos

Geërfden van de Buurt besluiten over Natuurbeheer

25 september 2019 om 11:32 Maatschappelijk Deel je nieuws

Op de 3e donderdag van september na het luiden van de klokken van de Oude Kerk kwamen de geërfden en belangstellenden van de Buurt Ede en Veldhuizen weer bijeen voor de jaarlijkse traditionele Buurtspraak. Plaats van handelen de Edesche Concertzaal, voorheen Noorderkerk.

Hier gaf het Buurtbestuur verantwoording aan de geërfden en belangstellenden van het door haar gevoerde beleid en een overzicht van alle activiteiten waar de Buurt zich mee bezig houdt. Dat is niet alleen de eeuwenlange historie van de Buurt meer ook zaken die onze moderne samenleving bezighoud. Tenslotte is deze oeroude plattelandsdemocratie een eeuwenoude vorm van burgerparticipatie. Een begrip wat in deze moderne tijd weer steeds meer van toepassing is. Samenwerken aan zaken en onderwerpen die voor de gemeenschap van belang zijn.

Werden voor de pauze, waarin naast koffie en thee ook de traditionele Brandewijn met kandij wordt geschonken, de lopende zaken behandeld. Na deze pauze gaf burgemeester René Verhulst een inleiding over het belang van Natuur en Landschap waarbij middels het traject Levend Landschap ook burgers meer worden betrokken bij de natuur in hun leefomgeving. Deze vorm van burgerparticipatie stond ook op de agenda om aan de geërfden door stemming te vragen om toestemming aan het Buurtbestuur voor het ambassadeurschap van de Buurt bij dit project Levend Landschap Ede(dorp) en Veldhuizen.

Bij dit project wordt samen met de Stichting landschapsbeheer Gelderland, gemeente Ede  en andere partijen samengewerkt bij kleinschalige initiatieven voor landschaps- en natuurbeheer.   De Natuuropschoondag voor de groepen 7 en 8 van het basis onderwijs is zo’n project dat al loopt en waar ook dit jaar weer 10 scholen en ruim 500 kinderen aan meedoen. Maar ook om te komen tot een werkgroep “Bos en Heide” die kleinschalig projecten in natuuronderhoud kunnen gaan uitvoeren door regelmatig samen in de natuur aan de slag te gaan. Meer informatie hierover of aanmelden als deelnemer of begeleider via de website van Stichting Landschapsbeheer Gelderland / Natuuropschoondag.

 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie