Overhandiging certificaat Immaterieel Erfgoed aan de Buurtrichter
Overhandiging certificaat Immaterieel Erfgoed aan de Buurtrichter Edwin Nieuwstraten

Bijschrijving Immaterieel Erfgoed tijdens Buitengewone Buurtspraak

25 september 2019 om 20:41 Historie Deel je nieuws

Op een Buitengewone Buurtspraak, de 50e in de geschiedenis van de ruim duizend jarige buurt Ede en Veldhuizen vond op 19 september de officiële bijschrijving plaats van de “Buurtspraak” als Immaterieel Erfgoed op de Nederlandse lijst van UNESCO waarvoor de Nederlandse regering in 2012 het verdrag ondertekende. Een bijzondere dag voor de Buurt maar ook voor Ede. Met deze bijschrijving is Ede nu direct verbonden met Immaterieel Erfgoed. Met deze bijschrijving is de Buurtspraak ook de 1e bestuurlijke organisatie die als voorloper van het huidige gemeente bestuur aan deze lijst is toegevoegd.

Op deze bijzondere Buurtspraak ,in aanwezigheid van o.a. burgemeester René Verhulst en wethouder van Cultuur Hester Veltman, werd niet alleen stilgestaan bij de historie van de Buurt. Stadsdichter Larissa Verhoeff bracht een speciaal gedicht met de passende titel “Laat de klokken luiden”. Er was harpmuziek van Roelina Schouten ,niet alleen afgestudeerd aan het conservatorium in den Haag, maar ook assistent schaapherder bij de Edese Schaapskudden. Marlies Meijer van de Universiteit Utrecht maakte een internationaal vergelijk over nog bestaande “commons” (buurten) in vergelijking tot de Buurt Ede en veldhuizen.

De Buurtrichter Geen Broere gaf bij aanvang van de avond een toelichting op de oude vorm en ontwikkeling door de eeuwen heen van de Buurt als  “plattelandsdemocratie” een oervorm van “Burgerparticipatie”. Na de pauze blikte hij kort terug op oorlogen, rampen, plunderingen maar vooral ook branden die het dorp Ede door de eeuwen heen heeft gekend. Branden waarvoor in 1684 door de Buurt krachtige maatregelen werden uitvaardigde en werd besloten dat er een brandweer moest komen en door de Buurt in het begin van de 18e eeuw de eerste brandspuit voor Ede werd aangeschaft. Maar ook de resolute dat ieder “huis en erve” verplicht werd een brandemmer in huis te hebben. Deze maatregel is nooit ingetrokken en dus theoretisch nog altijd van kracht op straffe van een boete!

Tijdens de opening van de avond was er, tot algemeen vermaak, een intermezzo tussen de avondvoorzitter Rob Sijberden en “Sjaantje uut de Polle” in Veluws dialect. Later op de avond werd het officiële certificaat van bijschrijving Immaterieel Erfgoed op een antieke krui binnen gereden door en het echtpaar de Man van Felue in zondagse Edese dracht. Zo verbinden wij het verleden toch met het heden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie