Afbeelding
Gemeente Ede

Edese gemeenteraad blijft World Food Center steunen

27 september 2019 om 07:55 Politiek World Food Center en Experience

EDE Ede kan doorgaan met het ontwikkelen van het World Food Center (WFC). De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met een aantal afspraken die hiervoor de basis vormen.

SGP, Burgerbelangen, PvdA, fractie Wijnsouw en Ede Nu stemden tegen de afspraken, maar een ruime meerderheid van de gemeenteraad ziet nog steeds mogelijkheden om verder te gaan het proces om te komen tot een WFC. Voor andere partijen lijkt het moment te zijn aangebroken om er mee te kappen, omdat er vanuit het bedrijfsleven nog steeds geen (financiële) steun is toegezegd. En de angst bestaat dat het WFC de gemeente Ede te veel gaat kosten.

In een amendement van de VVD, CDA, GroenLinks en D66 stond onder meer de wens vermeld om te allen tijde een risicodragende externe exploitant te vinden voor de WFC Experience. Ook dat er gestreefd wordt naar het oorspronkelijke uitgangspunt waarbij de verhouding tussen publieke en private bijdrage ongeveer gelijk is.

INFORMEREN En de wens dat vooraf met de raad de scenario's worden besproken met betrekking tot de (financiële) risico's en de bijbehorende beheersmaatregelen, over de realisatie en exploitatiefase van het WFC Experience. In het amendement van de vier partijen stond verder dat de gemeenteraad direct geïnformeerd wenst te worden als er financiële mutaties zijn of dreigen te komen. Het amendement werd aangenomen met de stemmen van de PvdA, Ede Nu, BurgerBelangen en de fractie Wijnsouw tegen. Amendementen van de SGP en PvdA behaalden geen meerderheid.

KOMST BELANGRIJK Wethouder Leon Meijer is blij met de steun: ,,Het afgelopen jaar was een spannend jaar voor het project World Food Center en daarmee voor Ede. Er moesten grote besluiten genomen worden voor de toekomst van het WFC. Ik ben blij dat de gemeenteraad heeft laten zien dat ze met ons van mening is dat het vanuit het verleden en heden, maar ook voor de toekomst, logisch is om het WFC in Ede te ontwikkelen. Vanuit het belang van gezond en duurzaam voedsel, maar ook voor de werkgelegenheid in Ede is de komst van het World Food Center belangrijk."

VERVOLG De volgende stap is het oprichten van een stichting die verder gaat met het ontwerpen en realiseren van de WFC Experience. Tegelijkertijd loopt de aanbesteding voor het selecteren van een exploitant voor de WFC Experience. Op het moment dat er een ontwerp voor de Experience is, laten gemeente en provincie nog een second opinion uitvoeren op de businesscase en de bezoekersaantallen. Ondertussen stelt de gemeente een structuurvisie en een bestemmingsplan op voor de woningen en bedrijven die zich straks gaan vestigen op het WFC terrein.

Wat moet het WFC worden? De gemeente: ,,Het World Food Center gebied is de food-ontmoetingsplek voor inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Rondom de voormalige Mauritskazerne is er straks naast wonen en recreëren ruimte voor bedrijvigheid rondom het thema Food in brede zin. Het totale gebied is 28 hectare groot, waarvan 1 hectare bestemd is voor de WFC Experience: een plek waar bezoekers komen voor een uniek educatief voedselavontuur. De Experience wordt een educatieve attractie waar bezoekers leren over eten en produceren van gezond en duurzaam voedsel en wat dit betekent voor de vraagstukken rondom voedsel in de wereld.''
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie