Rembrandt Bruil scoorde in Almelo het eerste halfje tegen Johan op den Dries.
Rembrandt Bruil scoorde in Almelo het eerste halfje tegen Johan op den Dries. BSV Bennekom

Valse start BSV Bennekom in Almelo

30 september 2019 om 09:24 Overig

BENNEKOM De schakers van BSV Bennekom hadden in en tegen Almelo een valse start van de landelijke competitie met een 5-3 nederlaag. Met de staart tussen de benen verliet BSV na iets meer dan vier uur schaken het Almelose. Met name onderin ging het mis.

Er waren nog geen twee uur gespeeld toen het eerste slachtoffer aan Bennekomse kant viel. Noël Bovens had op bord 8 tegenstander Jan Willem Timmerman met de zet h5 te veel aanknopingspunten gegeven. En het mes door de boter was de zwarte stelling. Benno van Veen hield het op bord 6 tegen Alvin Jutba wat langer vol, maar stond de hele partij onder zware druk. Met kunst en vliegwerk kon Van Veen lang alle zwaktes verdedigen, maar uiteindelijk bezweek hij toch.

EERSTE HALFJE Rembrandt Bruil deed op bord 1 tegen de sterke Johan op den Dries het minste wat er van hem verwacht werd. In de wedstrijd, die online live te volgen was, bracht hij met een een strijdbare remise het eerste halfje voor BSV op het scorebord. Hij was weliswaar een pion achter gekomen, maar had zoveel druk als compensatie dat die extra pion nergens naar toe ging. 

Hoewel de achterstand fors was, hoefde er nog niet gewanhoopt te worden. Een gelijkspel zat er gezien de stand op de overgebleven borden nog wel in. Toen sloeg echter het noodlot toe. Hotze Tette Hofstra leek op bord drie met wit een geweldige aanval te hebben. Hij lette echter even niet op en liet zijn loper insluiten. Met inventief spel kwam hij er toch nog goed uit en met een goed vervolg had hij alsnog moeten winnen. Hofstra draaide echter de zetten om en toen greep tegenstander Martin Bootsma het initiatief en liet dit niet meer los.

Deze nul kwam hard aan in het Bennekomse kamp. En toen ook Teunis Bunt op bord 7 zijn stelling zag kantelen door een mooie verdedigingszet van tegenstander Ben Poelstra midden op het bord met de toren, was de nederlaag een feit.

GEEN AFSTRAFFING Met een tussenstand van 4,5-0,5 had het zomaar een fikse afstraffing kunnen worden, maar de overgebleven Bennekommers rechtten de rug. Ed de Beule had met zwart op bord 4 al snel het initiatief tegen Edwin Sarink. Hij ging op de witte koning af en toen dat in eerste instantie niet direct iets op leverde verschoof de Beule de aandacht naar het midden van het bord om op het juiste moment weer terug te keren naar het bestoken van de witte koning. Dat was te veel van het goede voor de witte monarch en De Beule kon een fraai punt bijschrijven.

Op bord 2 vocht Martin Markering een mooie strijd uit met de veel hoger gerate Marcel Wildschut. Markering vergat een zetje in de opening en hoewel dat op papier tot enige schade had kunnen leiden, had het als voordeel dat zijn tegenstander ook 'out-of-book' was. Er ontspon zich een dynamisch gevecht waarbij wit op jacht naar de zwarte koning ging. En waarbij Markering in het centrum en damevleugel op zoek ging naar tegenspel.

PION Met secuur verdedigen wist Markering de witte aanval te neutraliseren en in de afwikkeling won hij zelfs een pion. Wit stond echter actief genoeg om die extra pion van zwart te neutraliseren en de vrede werd daarom vlak voor de veertigste zet getekend.

Martijn Pauw tenslotte leek met wit op bord 5 steeds een tikkeltje beter te staan dan tegenstander Yannick Husers, maar het was nog een heel gemanoeuvreer om ook daadwerkelijk een betere stelling te krijgen. Dat lukte en de truc die Pauw in de stelling had gevlochten, was objectief misschien niet de beste voortzetting, maar bleek wel de beste zet. De tegenstander zag het niet en kon direct de stukken in het doosje doen. Daarmee had de eindstand een nog enigszins dragelijker aanzien gekregen, maar de 5-3 nederlaag kwam toch hard aan.

Bron: BSV Bennekom

Ed de Beule en Hotze Tette Hofstra gereed voor de strijd.
De 'staart' in Almelo.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie