Bildagentur Kräling

Jaap van Lagen houdt kampioen achter zich in seizoensfinale

30 september 2019 om 18:07 Autosport

EDE Op de Sachsenring besloot Jaap van Lagen het seizoen van de Duitse Porsche Carrera Cup in stijl. Niet alleen omdat zijn Porsche in een speciale livery was gehuld om 30 jaar Carrera Cup te vieren, maar ook omdat de Edenaar in de slotrace de nieuwe kampioen knap voor wist te blijven.

Om Porsche te feliciteren had Förch Racing de Porsche van Jaap voorzien van een uniek ontwerp met de namen van de ruim 600 rijders die sinds 1990 aan de start stonden.,,Een geweldig initiatief toch? Een hele eer dat ik dit weekeinde met dit bijzondere ontwerp mag rijden. Overigens heb ik dit weekeinde heel wat oud-rijders een foto moeten appen van hun vakje…"

Tijdens de kwalificatiesessies kreeg Jaap van Lagen te maken met een veel voorkomend verschijnsel op de Sachsenring. Net voor zijn vliegende ronde ging de rode vlag uit, zodat de Edenaar de kans werd ontnomen om het beste uit zijn banden te halen. ,,Ik was nog wel extra vroeg de baan op gegaan, omdat de sessies hier heel vaak worden onderbroken. Alleen was het dit keer al heel vroeg in de sessie…"

De Nederlander in Poolse dienst moest daarom genoegen nemen met een negende en tiende startplek voor respectievelijk race 1 en race 2.,,In de derde ronde zijn de banden op hun best en dan win je op de Sachsenring zomaar 0,5 seconde. Die piek heb ik niet kunnen gebruiken en dan sta je achterin de top 10."

In beide races baande de geboren boerenzoon zich een weg naar voren. Zaterdags resulteerde dit in een zevende plaats en in de allerlaatste race van het seizoen kwam de ervaren coureur als achtste over de finish na als tiende te zijn gestart. Jaap van Lagen oogstte respect voor de wijze waarop hij kersvers kampioen Julien Andlauer achter zich wist te houden.,,Julien kwam achter me te zitten nadat hij een fout had gemaakt en dacht dat hij er zo weer langs was. Niet dus…"

Van Lagen maakt de Porsche van Förch Racing na de herstart vanachter de safety car een aantal ronden heel breed, trok zijn complete trukendoos open en reed uiteindelijk weg van de Porsche junior.,,Ik concentreerde me vooral op een goede exit uit de bochten, dan is het zo moeilijk om erlangs te komen."

Met de achtste plaats bezegelde Jaap van Lagen een vijfde plaats in de eindstand van de Porsche Carrera Cup 2019. Waarbij de Edenaar als één van de weinige coureurs alle races wist te finishen.,,Ik ben heel blij met m'n vijfde plaats. Het is een prima seizoen geweest met vier podiumfinishes, waarvan één is afgenomen door een oud type vloerplaat. Op sommige momenten misten we als team soms net dat beetje geluk. Dus dat wil ik samen met Förch Racing volgend jaar graag rechtzetten."