Afbeelding
Gemeente Ede

'Ede voor een deel op koers met duurzaamheid'

30 september 2019 om 19:32 Natuur en milieu

EDE Ede haalt een deel van de zichzelf gestelde duurzaamheidsdoelen, maar heeft nog een lange weg te gaan. Dat concludeert de onafhankelijke Rekenkamercommissie Ede (RKC) naar aanleiding van haar onderzoek naar duurzaamheid in Ede. Donderdag 10 oktober presenteert zij haar rapport Duurzaamheid aan de gemeenteraad van Ede.

De gemeente Ede wil met haar duurzaamheidsbeleid zorgen dat huidige en toekomstige generaties zonder zorgen kunnen leven. Hierbij zet de gemeente in op vijf speerpunten, namelijk hernieuwbare energie, duurzame mobiliteit, energiebesparing in de bouw, een proeftuin voor duurzame voeding, meer waarde uit afval en communicatie. Deze speerpunten en doelen zijn verwerkt in de Startnotitie Duurzaamheid uit 2015.

STOPLICHTMODEL De vraag is of Ede op koers ligt in het behalen van haar eigen duurzaamheidsdoelstellingen. De RKC geeft in haar onderzoek met groen, oranje en rood aan welke doelen op koers liggen, waar het beter kan, en welke doelen waarschijnlijk niet gehaald gaan worden. Ede doet het goed als het gaat om het warmtenet, verduurzaming van gemeentelijk vastgoed, afvalscheiding en duurzame mobiliteit. Doelen als energiebesparing in bebouwd gebied en het aandeel hernieuwbare energie dreigen niet gehaald te worden.

Hierbij heeft de RKC ook geconcludeerd dat de gemeente op onderdelen afhankelijk is van anderen, en dat het bij sommige doelen lastig is om aan te geven of ze gehaald gaan worden, omdat deze niet meetbaar zijn.

AANBEVELINGEN Zoals altijd komt de RKC ook met aanbevelingen voor de gemeente. Zoals meer aandacht voor het formuleren van concrete en specifieke doelen, zodat alle doelstellingen meetbaar zijn. En meer aandacht voor duurzame inkoop. Ook is het volgens de RKC goed om (als gemeenteraad) de bredere blik op duurzaamheid in het oog te houden, want het raakt veel meer dan alleen energie, afval en mobiliteit. Tot slot adviseert de RKC de gemeenteraad en het college met elkaar in gesprek te gaan om te bepalen waar je als gemeente wel en niet op inzet als het gaat om duurzaamheid.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in zijn reactie aangegeven de meeste aanbevelingen te steunen. De RKC presenteert het rapport in een informatieve bijeenkomst van de Politieke Dag Ede van 10 oktober 2019.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie