Afbeelding
Sem van der Wal

Veel steun voor 'grootste boerenprotest ooit'

1 oktober 2019 om 14:07 Natuur en milieu

EDE ,,Ik dacht: als we nou met z'n 150'en naar Den Haag zouden komen, dan zou dat wel een prima opkomst zijn. Het zijn er iets meer geworden." Dat zei Edenaar Bart Kemp (,,Ik ben een eenvoudig schapenboertje") dinsdag vanaf het podium tegen een volgestroomd Malieveld. Kemp is coördinator en mede-organisator van het landbouwprotest.

Volgens Kemp is nu wel duidelijk ,,dat het op de huidige manier niet meer kan". ,,Dit gaat om onze manier van leven, onze passie, die straks moet worden voortgezet door onze kinderen. Het gaat om onze gezinnen, onze toekomst en om tienduizenden banen die worden geraakt door de Jesse Klavers en de Rob Jettens van deze wereld." Kemp zei dat dit het grootste boerenprotest in de Nederlandse geschiedenis ooit is.

DEMONSTRATIE Vele duizenden boeren trokken vandaag naar Den Haag om te protesteren op het Malieveld. Ook vanuit de gemeente Ede stapten boeren in hun trekker om naar de Hofstad te trekken. De boeren demonstreren omdat ze boos zijn op de politiek, maar ook op de samenleving. ,,De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst. Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben hart voor ons bedrijf", stellen ze. Verder demonstreren ze onder meer tegen de gedwongen inkrimping van de veestapel, voor onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof en voor duidelijkheid over het landbouwbeleid op de lange termijn.

VEEL STEUN Hun actie leverde de drukste ochtendspits ooit op, maar de boeren krijgen veel steun. In de Tweede Kamer kunnen de boeren die dinsdag in Den Haag protesteren hoofdzakelijk op bijval rekenen. Veel Kamerleden hebben begrip voor de zorgen over de toekomst die bij de beroepsgroep leven. ,,Er is heel wat nodig om boeren van hun erf te krijgen", merkt het Voorthuizense CDA-Kamerlid Jaco Geurts op. ,,Maar er is alle aanleiding toe." Hij vindt dat de landbouw voortdurend in een kwaad daglicht wordt gesteld. ,,Boeren zijn het zat en dat begrijp ik volledig."

Minister van Landbouw Carola Schouten sprak de boeren op het Malieveld toe. Niemand kan meer om de boeren heen, zei ze. ,,Ik ben hier om naar jullie te luisteren maar ook om jullie een hart onder de riem te steken. Vanuit de diepte van mijn hart, ik ben trots op jullie en ik ben júllie minister van Landbouw."

HARD NODIG Op sociale media regent het steunbetuigingen voor de boeren. Ook op de Facebookpagina van EdeStad.nl staan tientallen succeswensen voor de agrariërs. ,,Succes, we hebben jullie boeren hard nodig, alleen snappen ze dat blijkbaar niet in politiek Den Haag'', schrijft Silvia de Bond. ,,De groente, de melk en aardappels groeien niet in potjes of pakjes. De boeren hebben tenminste lef, genoeg is genoeg'', vult Henk Kranenburg aan. ,,Trots, zet hem op mannen en vrouwen die zorgen dat we eten op ons bord hebben'', zegt Dineke Roseboom. Michelle Mekking voegt een oud-Hollands tegeltje toe: 'Van boeren op klompen, geleed in oude lompen, kun je dikwijls meer leren dan van alle hoge heren!''

SPITS Weggebruikers moeten ook in de avondspits rekening houden met vertragingen. Ze zullen te maken krijgen met tractoren op de weg die met protesterende boeren vanuit Den Haag weer huiswaarts willen. De ANWB verwacht een vroege en drukke avondspits. In de ochtendspits zorgden de protesterende boeren voor chaos op de Nederlandse wegen en een enorme drukte in en naar Den Haag. Op het hoogtepunt, even na 08.30 uur, stond er op de wegen in totaal 1136 kilometer file.

,,Heel veel succes mensen. En laat die bobo's vanavond ook maar in de file staan, net als iedereen'', schrijft Heide van den Heuvel in een van de reacties. En Dineke Roseboom voegt toe: ,,Laat de boer een dag de wegen gebruiken om morgen weer allemaal aan het werk te kunnen.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie