Een eis kan zijn om een percentage werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.
Een eis kan zijn om een percentage werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Marcel Antonisse

Gezamenlijke werkwijze overheden bij eisen van 'sociaal rendement'

1 oktober 2019 om 14:10 Maatschappelijk

EDE Overheden in Gelderland en Overijssel gaan dezelfde regels gebruiken voor sociaal rendement, Waaronder de gemeente Ede en arbeidsmarktregio Food Valley. Hierdoor wordt het voor bedrijven eenvoudiger om aan voorwaarden te voldoen en kunnen ze meer mensen helpen die moeilijk aan werk komen. ,,Een belangrijke samenwerking. Bedrijven willen vaak wel, maar het wordt ze nodeloos ingewikkeld gemaakt met verschillende regels. Hoe eenvoudiger het is voor bedrijven, hoe meer mensen we kunnen helpen", aldus voorzitter VNO-NCW Midden Marcel Hielkema.

Sociaal rendement, of 'Social Return on Investment' wordt al langer door verschillende overheden en semi-overheden in Nederland toegepast. Bedrijven die een opdracht krijgen van een overheid, moeten een sociale tegenprestatie verrichten, bijvoorbeeld door een bepaald percentage mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Overheden mogen zelf beslissen hoe ze deze social return vragen. De eisen, doelgroepen en waardering verschillen daarom veel onderling. Bedrijven vroegen volgens de partijen al een tijd om het gelijktrekken van de regels.

Om de afspraak te bekrachtigen, ondertekenen vertegenwoordigers woensdag 2 oktober het Convenant Social Return Oost Nederland. Vijfenvijftig gemeenten, Waterschap Drents Overijsselse Delta en de provincie Gelderland en Overijssel doen mee aan het convenant.

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie