Een artistieke impressie van het toekomstige World Food Center-gebied nabij station Ede-Wageningen.
Een artistieke impressie van het toekomstige World Food Center-gebied nabij station Ede-Wageningen. World Food Center
OPINIE

'Vaart WFC-schip op (ram)koers?'

2 oktober 2019 om 15:11 Opinie World Food Center en Experience

EDE Vorige week donderdag ging ik een stukje meevaren op de mammoettanker World Food Center (WFC) van rederij gemeente Ede. Dat enorme schip heeft vanuit de thuishaven aan de Bergstraat koers gezet naar de toekomst.

Jolmer Winkel

Even over half acht 's avonds hees ik mijzelf aan boord en nam vervolgens plaats in een reddingssloep. Ik had daar goed zicht op wat er zich allemaal afspeelde en hoe sturing geven aan zo'n uiterst log vrachtschip in z'n werk gaat.

SLECHT AFLOPEN Onder de bemanning was onenigheid ontstaan over de te volgen koers. Vol enthousiasme was ooit de reis door het voltallige personeel begonnen, maar door veranderde omstandigheden klinkt er intussen luid gemor in de stuurhut. Van de crewleden zijn het Bart Omlo (VVD), Jan Pieter van der Schans (CDA) en Ellen Out (GroenLinks) die aansturen op een ingrijpende koerswijziging, want anders kan deze reis volgens hen wel eens heel slecht aflopen. Maar Gert-Jan Koster (GB) en Harry Hindriks (CU) zien het allemaal niet zo somber in.

Vooral Hindriks verdedigt vol vuur de koers van kapitein Leon Meijer, die continu bezig is met land- en zeekaarten, weersberichten en onophoudelijk loert op het grote kompas. Maar ja, deze twee zijn dan ook politiek gezien familie van elkaar hè.

MATROZEN Ook gaan enkele matrozen er zich intensief mee bemoeien. Hoewel ze formeel van het roer af moeten blijven, laten ze toch heel duidelijk weten wat kapitein Meijer zou moeten doen of juist zou moeten laten. De beste stuurlui staan dan niet altijd aan (de columnisten)wal, maar varen blijkbaar ook wel eens mee.

Matroos Stephan Neijenhuis (D66) sluit zich aan bij het groepje ontevreden crewleden. Harry Huijstee (PvdA) en Ellen Wijnsouw (op eigen titel) waren eerder wel content met de koers, maar dat is met de huidige stand van zaken niet meer het geval. Ruben van Druiten (Burgerbelangen) en Charifa el Kaddouri (EdeNu) willen eigenlijk direct wel de motoren stilleggen om een ramp te voorkomen. Matroos Rasit Görgülü (DKE) echter kiest volmondig partij voor kapitein Meijer en de koers die hij heeft ingezet en vraagt zich zelfs af, mocht het schip crashen, wat er dan nog eigenlijk aan de hand is?

KLEIN BOOTJE Vanuit de reddingssloep zie ik in de verte een klein bootje met daarin de voormalige kapiteins Evert van Milligen (VVD) en Marije Eleveld (PvdA) snel een paar keer voor de WFC-tanker langs varen. Dit om te proberen de vaart eruit te halen en de crew te bewegen de motoren te stoppen vanwege een gigantische ijsberg die ergens in de verte zal gaan opdoemen. Vanaf een rubberbootje hoor ik oud-crewlid Sina Salim (D66) hen door een grote megafoon 'Jullie zijn populisten!' toeroepen. Maar intussen stuwt de WFC-tanker onverminderd voort op de woelige baren.

Rond tienen gebeurt er iets merkwaardigs. De bemanning wil opeens geen pottenkijkers meer en zelfs een geheime stemming gaan houden. Een mevrouw van rederij gemeente Ede komt informeren wie ik ben en als blijkt dat ik niet tot de 'zeebonken' behoor, word ik verzocht het schip direct te verlaten en 'kiepert' ze mij overboord. Ik ben benieuwd of de Edese WFC-tanker haar eindbestemming ooit gaat halen of dat deze toch door voortijdige averij dan wel muiterij tot stilstand wordt gebracht? Ik probeer intussen weer wat op te drogen…

Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl. Meer columns op ededorp.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie