Afbeelding
BDU Media

Diervriendelijke LED-verlichting op kazerneterreinen

1 oktober 2019 om 17:46 Natuur en milieu

EDE Voor de in aanbouw zijnde wijken bij de oude Frisokazerne in Ede ontwikkelt Lightwell armaturen die zich aanpassen aan de fauna van de Veluwe. De verlichting is door slimme technologie eenvoudig te bedienen door de gemeente. De armaturen komen te hangen in straten van De Kazerneterreinen, zoals het nieuwbouwgebied genoemd wordt. Hier zal het in de spits druk zijn met fietsers en ander verkeer. In de nacht is dit een ander verhaal. Dan hebben nachtdieren vrij spel, want het terrein van de voormalige kazerne ligt aan de rand van de Veluwe.

Te fanatieke straatverlichting is nachtdieren een doorn in het oog en verstoort de ecologische structuur. Hierop bedacht Lightwell een LED-lichtbron die kan schakelen tussen diervriendelijk licht en functioneel licht. Door het intelligente op afstand te besturen systeem kan de gemeente Ede in de spits dit 'gewone' licht (ongeveer 3000 kelvin) instellen. 's Nachts schakelt de gemeente naar de diervriendelijke variant (2200 kelvin). ,,Het diervriendelijke licht is warm, een beetje amberkleurig", vertelt verkoopdirecteur Virgil Warnars. ,,Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vleermuizen die in het gebied voorkomen veel last hebben van normale LED-verlichting, maar veel minder van de verlichting die wij daar op gaan hangen."

Warnars benadrukt dat de innovatieve verlichting niet vreet aan de verkeersveiligheid. ,,Verkeersveiligheid staat altijd voorop. Dit is een verantwoorde oplossing waarbij het mes snijdt aan twee kanten. We kunnen de verlichting bovendien snel aanpassen op wetenschappelijk voortschrijdend inzicht. De lichtsterkte kan heel eenvoudig afgesteld worden en we zijn in staat om op een ingenieuze manier lichtkleuren te mengen. Stel dat de Wageningen Universiteit er over drie jaar achter komt dat een bepaalde egelsoort uit de Veluwe beter gedijt bij een bepaalde lichtkleur of -sterkte, dan kan de gemeente Ede hierop reageren."

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie